Кореново лечение под микроскоп Zeiss

Това е интерсен клиничен случай, който беше решен с помощта на оперативния дентален микроскоп.

Пациентът дойде при нас с болка и сегментна рентгенография, на която се виждаше увеличено периодонтално пространство (хронично възпаление на зъбозадържащия апарат или т. нар. периодонтит). След като го разпитахме обстойно поставихме анестезия и премахнахме временната пломба. В пулпната камера ясно се откриха два от кореновоте канали (медиолингвалния и дисталния). От медиалната част на пулпната камера кървенето беше силно и поради тази причина третия (медиовестибуларния) коренов канал не беше открит. Проходихме останалите два канала, а в кървящата част се постави рентгеноконтрастен щифт, който да локализира евентуалната перфорация (неестествена комуникация между ендодонциума и зъбната повърхност), за която се съмнявахме.

На снимката може ясно да проследите как единия щифт вдясно излиза извън корена на зъба (перфорация в коронарната трета на медиалния корен). Понякога поради анатомични и физиологични причини  откриването на всички канали е затруднено, както и рискът от перфорация е възможен.

Xray 46 45-08_03_2017-157804

 

 

 

В този клиничен случай имаме два основни проблема, с които трябва да се справим:

1. Да спрем кървеното, за да потърсим третия канал.

2. Да затворим комуникацията трайно.

Тези две процедури не могат да се извършат при наблюдение с просто око, необходимо е увеличение за по-прецизна работа. С помощта на Д-р Шияков (колега специалист ендодонтист) и оперативния микроскоп на Carl Zeiss успяхме да овладеем кървенето и да затворим перфорацията с МТА, т. е. да изолираме корена на зъба от костта и да съхраним целостта му. След това открихме и последния трети коренов (медиовестибуларен) канал.

Дентален микроскоп за лечение на коренови канали

Денталният микроскоп дава възможност на специалиста да свърши работата си както по-бързо, така и по-екзактно и качествено. Използването на микроскоп при лечение на коренови канали (микроскопска ендодонтия) може да е необходимо само за 10 минути, но то е този незаменим елемент, който води до успешното лечение.

След затварянето на перфорация в следващо посещение се извършва запълване на кореновите канали и евентуално се поставя обтурация (пломба). На тази снимка може да видите затворената вече комуникация и запълнените коренови канали.

Xray 46 45-16_03_2017-158930

 

 

 

 

Споделям този случай, защото в много от практиките колегите биха препоръчали като вариант на лечение вадене на съответния зъб. Прогнозата не е сигурна, но колкото по-добре бъде излекуван един зъб, толкова по-дълго ще остане във функция.

Стоматолог София - Лечение с микроскоп

За контакт с мен и записване на час за консултация: тел. 0899128852
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар