Пациентите най-често забелязват и отчитат като проблем промяната в цвета зъбите. Тя може да засяга един, група или всички зъби. Локализираният проблем обикновено е причинен от травма или специален вид паста в кореновите канали на умъртвен зъб.

Генерализираната промяна в цвета на зъбите се дължи на системен проблем. Той включва зъбни дисплазии, зъбна флуороза, медикаментозно оцветяване, системни заболявания като цьолиакия и др. Всички тези фактори действат ендогенно (на вътрешно ниво), т.е. пре- и постеруптивно.

Какво е тетрациклиново оцветяване на зъбите?

Тетрациклиново оцветяване на зъбите е вид медикаментозна промяна в цвета, при която тетрациклиновата молекула се включва в хидроксилапатитния кристал.

Тя се дължи на прием на тетрациклинови препарати по време на формиране на твърдите зъбни тъкани (емайл и дентин). Тетрациклиновата молекула се включва в хидроксилапатитния кристал.

Тетрациклиново оцветяване често се наблюдава при пациенти на около 50-60 годишна възраст, тъй като в тяхното детство са приемали тези видове антибиотици за лечение на бактериални инфекции.

Най-разпространеният медикаментозен причинител от тази група на тетрациклиновите препрати и хлортетрациклинът, който оцветява зъбите в сив цвят. Зъбите се характеризират с жълти, сиво-сини или кафяво-сиви линеарни оцветявания.

Различават се 3 степени на тетрациклиново оцветяване. В зависимост от тежестта на променения цвят се назначава план на лечение.

Според периода на прием на антибиотиците, тетрациклиновото оцветяване може да обхване както временните (млечните), така и постоянните зъби. Те са чувствителни в периода от второто тримесечие на бременността до 8-годишна възраст.

Как се избелват при тетрациклиново оцветяване?

При по-леките форми на тетрациклиново оцветяване екипът на Норадент препоръчва избелване в домашни условия. То е с по-голяма продължителност от рутинното избелване – от 4 до 7 седмици. В първото посещение се взимат отпечатъци със силикон от горна и долна челюст. Изпращат се в зъботехническа лаборатория, където се отливат модели от гипс и по тях се изработват индивидуални шини. Материалът е мек и комфортен за носене от пациента. Шините имат индивидуални резервоари, в който се поставя избелващия гел. Използва се карбамиден или водороден пероксид като активна съставка в гела.

Вредно ли е избелването при тетрациклиново оцветяване?

Избелването на зъбите при наличие на тетрациклиново оцветяване е напълно безопасна и безвредна процедура. Свободните радикали от кислорода от активните съставки извършват окисляване или т.нар. обезцветяване. Те не увреждат по никакъв начин зъбните структури, единствено извличат органичните оцветители от емайла и дентина.

Във втората визита пациентът получава пълни инструкции относно всяка стъпка при избелването вкъщи. В Noradent провеждаме обучение по поставяне, поддържане и съхраняване на шините и избелващия гел.

С какво трябва да внимаваме според Noradent?

  • Процесът на избелване вследствие на тетрациклиново оцветяване е обратим, тъй като той се повлиява от начина на живот – режима на хранене, приема на напитки, тютюнопушенето и др. След основната процедура по избелване е препоръчително постигнатият цвят да се поддържа през определен период от време. Екипът на Норадент изготвя индивидуален план за всеки пациент и определя интервалът през, който се “освежава” цвета
  • При поставяне на избелващия гел в шините, пациентите е необходимо да внимават с количеството му. При прекомерно поставяне е възможно да се появи избледняване на венеца или т.нар. му “изгаряне”. Необходимо е да се прекрати процедурата по избелването докато лекуващия лекар не я възобнови
  • При поява на чувствителност и остра болка трябва да се спре избелването

При по-тежките форми на тетрациклиново оцветяване след домашното избелване е необходимо да се добави и протетично лечение. То може да включва изработването на естетични порцеланови фасети, корони и др.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.