Временните зъби са необходими за правилното развитие на челюстите при децата, за нормалното хранене, а от там и за цялостното развитие и състояние на детския организъм. Заболяванията на млечните зъби не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като освен болка, могат да доведат до проблеми с пробива на постоянните такива, ортодонтски проблеми, непълноценно хранене. Те преминават много бързо от една фаза в друга и дори малък кариес, нелекуван навреме, може много бързо да се разрастне.

Заболявания на млечните зъби и съпътстващите ги проблеми

Временните зъби се различават от постоянните по редица белези, но при тях се срещат същите заболявания, които се развиват и при постоянните.

  • Кариеси – Детската възраст обикновено е свързана с лоша орална хигиена и неправилни хранителни навици, а именно консумацията на сладки и тестени храни, газирани и подсладени напитки. Характерни са тънките твърди структури, което предразполага към по-бързото напредване на кариозните процеси и по-бързото достигане до нервните и кръвоносните съдове на пулпата, което в повечето случаи е свързано с болка. Именно поради тази причина е наложително ранното откриване и лечение на кариесите при подрастващите, за да се избегне ангажирането на пулпата.
  • Пулпит – Когато кариесите достигнат до нерва, заболяването се нарича пулпит и обикновено протича с остра болка. Поради тази болка, децата не могат да се хранят, като често тя е толкова силна, че се нарушава дори техният сън. Като следствие от тази болка е и невъзможността за правилно хранене във времето, което довежда до асиметрично развитие на едната половина на челюстта, тъй като детето дъвчи предимно на противоположната страна.
  • Периодонтити – представляват група заболявания, които са свързани с възпаление около корените. Периодонтитите се образуват като следствие на пулпитите. Те също често протичат с болка и подуване, като в по-напреднали стадии, могат да изискват и включването на антибиотично лечение. Нелекуването на млечни тъкани с периодонтити, може да доведе до засягане на зародиша на постоянния зъб и той след време да пробие с дефект, или самият му пробив да се смути.

Методи за лечение на млечни зъби

Лечението също се различава от това при постоянните от гледна точка на материали и техники. В Норадент предоставяме най-съвременните методи съобразени с всяко дете. Лечението при най-малките трябва да бъде съобразено освен със състоянието на конкретния зъб, и индивидуално спрямо всяко едно дете.

При някои деца почистването на кариесите се извършва конвенционално с “машинките”, докато при по-тревожните малки пациенти в Noradent прилагаме лечение на кариеси, което може да се проведе и без използването на наконечници. Пломбите при млечните зъби се правят от висококачествен фотополимерен материал, като се използва специална изолация (кофердам), чрез която се гарантира здравината и качеството.

Лечението на пулпитите обикновено протича в няколко посещения, като броят им отново се определя индивидуално спрямо нуждите на всяко дете. В идеалния вариант са необходими около 2 посещения. В първото след поставяне на локална (местна) упойка, се почиства кариесът и възпалението и се поставя постоянно лекарство. Във второто посещение се поставя постоянната пломба от фотополимер (бяла пломба).

Лечението на периодонтитите също протича в няколко посещения, като обикновено то е по-продължително от това при пулпитите и се налага няколко пъти смяна на лекарство през определен период от време.

Лечение на млечни зъби с упойка

В Норадент целим лечението на деца и възрастни да бъде максимално безболезнено. Именно заради това предпочитаме да работим, като поставяме локална (местна) упойка, дори при работа върху млечни зъби. Грешно е мнението, че те нямат ‘’нерви” и не болят. Прагът на болка е различен при всеки пациент независимо от възрастта и отново поставянето на упойка е индивидуално спрямо конкретния случай.

Лечението на кариеси и още повече на пулпити е свързано с болка, която, ако не се повлияе, би довела до много негативно отношение на детето към зъболечението в бъдеще. Родителите не трябва да се притесняват от поставянето на упойка на техните деца, тъй като при съвременните упойки рискът от развитие на алергична реакция е сведен до минимум. Преди самото поставяне на упойка, родителите биват подробно разпитани от лекуващия лекар за наличие на алергии или други заболявания при детето или членове на семейството. При преценка на денталния лекар може да се назначи алергологично тестуване или медикамент като профилактика преди поставянето на упойката.

Денталните анестетици (упойките) са най-добрата алтернатива на използвания в миналото за умъртвяване арсен, който е токсичен и опасен.

Рентгенови снимки на млечни зъби

В диагностиката на заболяванията на млечните зъби рентгеновите методи представляват голямо улеснение. Рентгеновите снимки са полезни в случаите на лечение на пулпити и периодонтити при децата, като дават възможност да се установи разположението на корените на млечните зъби, тяхната дължина, големината на възпалението при периодонтити и дали има засягане на зародиша на постоянния зъб. Рентгеновите снимка са от полза за преценка на избора на лечение и шансовете за успех. Родителите често се притесняват при назначаването на подобен тип снимки при децата им, но съвременните лаборатории работят с висококачествени апарати с ниско облъчване и рискът е сведен до минимум.

Защо трябва да се лекуват?

Като обобщение на всичко казано досега, заболяванията на временните зъби трябва да се лекуват. Погрешно е мисленето, че щом ще се сменят след време, то те не изискват лечение, което да бъде не по-малко качествено от това при постоянните.

Освен опасност за общото състояние на детето, възпалителните заболявания на млечните зъби могат да доведат до увреждане на зародишите на постоянните, в резултат на което техният пробив да се смути – те или ще пробият по-рано преди оптималното им развитие да е завършило, или ще имат късен пробив, което може да доведе до проблеми със захапката, а самите зъби могат да пробият с дефекти.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.