Ендодонтското или още наречено кореново лечение се състои в остстраняване и почистване на пулпното съдържимо. Пулпата представлява съединителна тъкан, която е разположена в централната част на зъба. Нейните елементи са кръвоносни съдове, нервни влакна и лимфни съдове.

Ендодонтското лечение протича в няколко посещения в зависимост от тежестта на възпалителния процес. Нашият екип в Норадент информира предварително пациентите за многократните визити в денталния офис по повод на кореново лечение или релечение.

Какво представляват каналите на зъба?

Пулпата на зъба е заобиколена от всички страни с дентинова структура. Кухината, в която се намира пулпното съдържимо е разделена на две части. Едната се нарича пулпна камера и в нея се разполага коронковата пулпа на зъба. Другата част от пулпното съдържимо се намира в анатомичните кореи и по-конкретно в техните канали.

Кореновите са различни по брой, разположение, форма и степен на извитост в зависимост от различните групи зъби – резци, кучешки, предкътници, кътници. Конфигурацията на корено-каналната система е от изключителна важност за клиничната работа на ендодонтиста.

Ендодонтско лечение

Ендодонтското лечение включва механично и химично почистване, подсушаване и запълване на кореновите канали. Обтурирането им се извършва със специално каналопълнежно средство до дентино-циментовата им граница.

Всички тези манипулации се извършват с изолация. Тя представлява платно (кофердам), което изолира оперативното поле от слюнката и го поддържа чисто.

Съществуват различни техники и методи на запълване на кореновите канали с гутаперка и специални пасти (биопоносими, инертни).

Няма универсален метод според екипът на NoraDent. Той се селектира индивидуално след като са налични критериите, показващи готовност за запълване от специалиста.

Методи на запълване на канали на зъб

 • Студена латерална кондензация
 • Топла латерална и вертикална (Shilder метод) кондензация
 • Continuous wave condensation
 • Инжекционен термопластичен метод
 • Компактиране на гутаперка – McSpadden техника
 • Методи на запълване с термопластична гутаперка
 • Squirt техника
 • Химично пластифициране гутаперка
 • Индивидуален гутаперков щифт
 • Запълване с обтуратор
   – Thermafil – термопластичен метод
   – SimpliFill

Временно запълване на канали

При някои клинични случаи се налага да се използват временни медикаментозни вложки. Те са поставят в обработени коренови канали с помощта на специални инструменти и канюли. Най-често временно запълване се назначава при тежки форми на периодонтит (възпаление около корена на зъба). Целта му е да се стимулират регенерсативните процеси в костта и периодонциума.
Защо качество на запълване на коренови канали в нашата клиника Норадент е важно?

След екзактно почистване и обработване на кореновите канали се пристъпва към тяхното запълване. Прецизното запечатване на кореновия канал апикално и коронарно (от горната и долната страна) възпрепятства бъдещо микро просмукване и колонизация на микроорганизми (развитие на реинфекция). Специалистите в Noradent използват увеличителн оперативен микроскоп, с който контролират всеки един етап от лечението.

Всяка една процедура по време на кореновото лечение е необходимо да се извършва с максимална прецизност, търпение, акуратност и концентрация. Само тогава процентът на успеха при ендодонтското лечение ще бъде висок.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.