Фасетите са иновативен начин на лечение на част от денталните проблеми. Все по-често пациентите проявяват интерес и желание като вариант на лечение с тях.

Това са структури, които представляват изключително фини и тънки люспи, които покриват предната повърхност на зъбите. Те могат да се изработят както на фронтални (предни), така и на по-задно стоящи зъби.

При какви случаи се поставят?

  • Достатъчно големи дефекти, които обхващат много зъбни повърхности (кариеси, пломби), които не могат да възстановят естетиката (форма, цвят и др.) до желания резултат
  • Преоцветени зъби
    – девитализирани (умъртвени), чиито коренови канали са запълнени с променяща цвета на зъба паста
    – след претърпяна травма
    – зъби с дисплазии – неправилна минерализация и структуриране на емайла и дентина
    – тетрациклиново оцветяване
    – зъбна флуороза и др.
  • Асинхрон във формата и позицията на зъбите – конични зъби, хиподонтия и др.
  • Разстояния между зъбите – треми и диастеми
  • Изтриване на зъбите – абразия
  • И др.
  Фасетите могат да бъдат изработени от порцеланов, циркониев и композитен (фотополимерен) материал. Нашият екип от специалисти в Норадент препоръчва керамичните или т.нар. порцеланови фасети.

  Какви са предимствата на порцелановите фасети?

  • Не променят цвета и блясъка си във времето
  • Изискват минимално изпиляване (минимална препарация) на зъбите – от 0,3 мм до 0.7 мм
  • Възможност за изработване на No Prep модели или т.нар. фасети без препарация
  • Най-висок естетичен резултат – Керамичният материал притежава свойството транслуцентност (полупрозрачност), което позволява пропускането светлината. Благодарение на тази хареактеристика порцелановите модели наподобяват в най-голяма степен анатомията на естествените зъби
  • Биологично поносими съм естествените тъкани
  • Връзката между тях и емайла е изключително силна и по този начин те остават здраво свързани към зъбната структура
  • Перфектно прилягане на керамичната фасета към зъба

  Как се поставят?

  Нашият екип в Noradent първо снема анамнеза, прави пълен и детайлен клиничен преглед и назначава допълнителни рентгенови изследвания при необходимост. Изготвя се дентален план на лечение, който се обсъжда с пациента. При одобряването му се планират посещенията и се информира пациента за всеки един етап. Преди начало на работата се изготвя проект, с който пациента има възможност да види бъдещия резултат.

  Зъбите се препарират (изпиляват) и се изработват временни фасети по директен метод в денталния офис. Следва взимане на окончателни отпечатъци и изпращането им в зъботехническата лаборатория. Определя се цвета на бъдещите модели като в потвърждаването му участват както денталния лекар, така и зъботехника. В последното посещение готовите порцеланови модели се циментират по адхезивен метод.

  При изработването на No Prep структури, зъбите не се изпиляват и директно се преминава към взимане на отпечатъци. Не се изработват дори и временни фасети.

  Основни противопоказания за изработване на керамични модели са парафункциите:

  • скърцане (бруксизъм) със зъби по време на сън
  • стискане (бруксомания) със зъби по време на сън

  Как правилно да се грижим за поставените фасети?

  Порцелановите фасети се поддържат по същия начин както естествените зъби – миене с четка и паста, използване на конец за зъби, зъбен душ, вода за уста, интердентални (междузъбни) четки и т.н. В Noradent съветваме пациентите си да внимават с отхапването на твърди храни с предните зъби, на които има фасети.

  Препоръчва редовни профилактични прегледи и професионално почистване на 6 месеца.

  Нашият екип в Норадент смята, че с този подход се хармонизира усмивката, повишава самочувствието на пациента и социалните му контакти.
  Дентално студио Норадент  За контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.