Често при нас в дентално студио Noradent идват пациенти с желанието да променят усмивката си. Обикновено проблемите, които ги притесняват се отнасят до визията на фронталните (предните) зъби.

Най-често оплакванията са свързани с наличие на разстояния между зъбите (треми и диастеми), отчупени или неравни режещи ръбове, несиметрична форма и др. Това са проблеми свързани с естетиката при усмивка.

Какво представлява бондинг на зъб?

Денталният бондинг представлява добавяне на композитен (фотополимерен) материал по зъбните повърхности с цел възстановяване на форма, размери, контур, профил, цвят.

Поставянето на композит става по директен метод върху зъбите. Използва се специална адхезивна система (бонд), която осъществява връзката между материала и зъбната повърхност. Бондингът се нанася върху твърдите структури – емайл и дентин.

Екипът в Норадент използва изолация с кофердам при всеки един етап на процедурата. Това е изключително важно, за да се поддържа сухо и чисто оперативното поле. Зъбната повърхност се обработва със специални разтвори, промива се, подушава се и се нанася бонд (лепило).

Следва послойно нанасяне на фотополимерен материал, съобразено с цвета и всички желани анатомични характеристики на зъбите.

Последният етап е финиране и полиране на композитното възстановяване.

Бондинг може да се използва както при единични, така и при по-голям брой зъби.

При кои случаи може да се прилага бондинг?

  • При корекция на разстояния между зъбите – треми и диастема
  • При лека диспозиция на някой зъб – локо ротиран или наклонен
  • При отчупени режещи ръбове
  • При конична форма на определени зъби – най-често страничните резци
  • При несиметрична форма на зъби от една зъбна група
  • Корекция в цвета – покриване на тъмни петна с ендогенен произход
  • Удължаване на режещите ръбове и др.

Подходът при бондинг е минимално инвазивен. Това е предимство пред другите техники за възстановяване, тъй като при тях се налага по-обхватна препарация (изпиляване). При повечето клинични случаи с бондинг дори не се налага излишно отстраняване на здрави зъбни структури, единствено добавяне.

Съвременните композитни материали имат много добри механични и естетични качества. Притежват добра абразивоустойчивост, издръжливост на натиск, манипулативност, степен на полиране и др.

Кой метод да изберем директен бондинг или фасети?

Отговорът на този въпрос е многозначен. Всеки един клиничен случай се преценява индивидуално според индикациите, обхвата на дефекта и възможностите за възстановяване.

Бондингът е метод за директно възстановяване, което се извършва в едно посещение.
При протетично лечение с фасети има лабораторна част, която изисква повече време и визити от страна на пациента. Фасетите са изработени от дентална керамика. Тя има най-добрите естетични свойства и благодарение на тях може напълно да пресъздаде естествените нюанси на зъбите.

Основно предимство на фасетите е, че цветът им не се променя с времето. Фотополимерният материал при бондинг, макар и полиран до блясък старее с времето. Той променя гладкостта, структурата и цвета си в зависимост от режима на хранене, приема на оцветяващи напитки, вредните навици (тютюнопушене, алкохол).

Фасетите имат голяма здравина и висока абразивоустойчивост. Те са най-добрият и сигурен вариант за възстановяване на функцията и естетиката на зъбите.

Защо NoraDent е правилното решение?

Екипът от специалисти в дентална клиника Норадент подхожда с грижа, внимание и лично отношение към пациентите. Индивидуалният избор на лечение, правилната техника на изпълнение и висококачествените материали осигуряват сигурен дълготраен резултат.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.