Заболяванията в устната кухина мога да имат както зъбен, така и пародонтален произход. Пародонтът представлява всъщност зъбозадържащия апарат на зъба. Той включва венеца, периодонталните лигаменти (периодонциум) и костта около зъба.

Периодонциумът изпълнява “амортисьорната” функция за зъбите и спомога за микро движенията им в костните алвеоли по време на действащи сили (при хранене, натиск и др.)

Пародонтитът, наричан още “пародонтоза”, се характеризира с възпалителен процес, обхващащ зъбозадържащия апарат. Той представлява инфекциозно заболяване, причинено от специфични видове микроорганизми, обитаващи устната кухина. Те съществуват в специални съобщества, наречени бактериални плакови биофилми.

Зъбната плака поддържа идеални условия за тяхното съществуване и благоприятства тяхното развитие и растеж. Микроорганизмите предизвикват имунен отговор в организма, който атакува елементите на зъбозадържащия апарат.

След достатъчно дълъг период на взаимодействие, възпалителния процес прогресива и зъбите губят своята опора. Появяват се пародонтални джобове и подвижност в напредналите фази на пародонтита. При липса на пародонтално лечение зъбите се загубват поради стопяването на костта.

Възпалителните процеси, предизвикани от пародонтита, могат да повлияят здравето на целия организъм – сърдечно-съдови, метаболитни (диабет) заболявания и др. Екипът в Норадент препоръчва навременно диагностициране и провеждане на специализирана терапия.

Видове пародонтит

1. Според обхвата на засягане в съзъбието:

 • Локализиран – обхваща единични зъби или участъци (до 30% от броя на всички зъби)
 • Генерализиран – обхваща повече от 30 % от съзъбието или всички зъби

2. Според скоростта, с която се развива:

 • Бавнопрогресиращ
 • Бързопрогресиращ (агресивен)

Бавнопрогресиращия пародонтит е най-често срещаната форма сред пациентите. Честа причина за развитието му е нелекуван гингивит (възпаление на венците). Развитието му е бавно и постепенно с ясни симптоми. Това спомага за ранна диагностика и пародонтална терапия.

При агресивния пародонтит се наблядава тенденция за предаване по наследственост. Причина за неговото развитие може да бъде стресът.

Бързопрогресиращото заболяване се развива с много висока скорост. При него навременната диагностика е от решаващо значение за успешното лечение.

Симптоми при пародонтит

 • Оток и зачервяване на венеца
 • Кървене при миене на зъби
 • Болка при хранене
 • Лош дъх в устата (халитоза) и др.

Причини за развитие на пародонтит

 • Микроорганизмите в зъбната плака
 • Недобре изработени пломби, корони, мостове
 • Системни заболявания – диабет и др.
 • Рискови фактори – тютюнопушене, алкохол и др.
 • Недостатъчна прикрепена лигавица
 • Причини вследствие на ортодонтско лечение
 • Промени в хормоналните нива в кръвта – по време на бременност, климактериум и др.
 • Стрес
 • Методи за лечение на пародонтит

Независимо от причините, лечението на пародонтита зависи основно от тежестта и активността му. Необходим е клиничен преглед, снемане на определени пародонтални индекси и назначаване на допълнителни изследвания – рентгенови снимки. Пародонталното лечение включва три основни фази – инициална, корективна и поддържаща.

В инициалната или още наречена противовъзпалителна фаза се извършват няколко посещения за почистване на плака и зъбен камък и полиране. Пациентите се обучават в ефективни техники и средства за поддържане на отлична лична орална хигиена.

След 3 до 8 седмици се прави реоценка – контрола за успеха на лечението. Следва корективната фаза, която включва хирургично лечение – регенеративни техники, отстраняване на мукогингивални проблеми и др.

В последната поддържаща фаза се включват редовни визити за професионално почистване през точно определен интервал от време (през 3-4 месеца) и поддържане на високо ниво на лична орална хигиена.

Пародонтитът е орално заболяване, което не може да бъде излекувано, но може да бъде стационирано и контролирано при своевременна диагностика и лечение.

С оглед на разнообразието от причини провокиращи тези изменения, екипът на Норадент препоръчва профилактични прегледи и мониторинг с цел по-добра прогноза и контрол върху пародонталното заболяване.

Защо да се доверите на NoraDent?

В дентално студио Noradent сямтаме, че спазването на трите фази при лечението могат да стабилизират пародонтралното заболяването и да допринесат за поддържане на здрави и функциониращи зъби в устата.

Нашият екип разчита на предоставянето на висококачествени услуги, иновативна техника, флексибилност в избора на часове и професионален опит.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.