Профилактичните визити по повод почистване на плака и зъбен камък са препоръчителни за пациентите. По време на тях денталният лекар има възможност да диагностицира ранни етапи на развитие на кариес и др. заболявания. Това способства за провеждане на неинвазивен и минимално инвазивен начин на лечение. Този подход е изключително щадящ за твърдите зъбни тъкани и пациентът не изпитва дискомфорт и притеснение при извършването му.

Колко често е препоръчително да се извършва професионално почистване?

Екипът на Норадент препоръчва профилактичните посещения да бъдат на 6 месеца. Този интервал е подходящ за ранно диагностициране и провеждане на профилактични манипулации като професионална устна хигиена.

Какво представлява ултразвуковото почистване на зъбен камък?

Почистването на плака и зъбен камък се извършва със специален ултразвуков апарат. Посредством звукочестотните вибрации зъбната плака и камък се “разбиват” и отрстраняват от зъбните повърхностите.

При пациенти с по-нисък праг на болка се поставя локална анестезия (упойка). Повечето пациенти не изпитват болка или дискомфорт при тази дентална процедура.

Зъбният камък бива два вида:

  • Надвенечен (супрагингивален)
  • Подвенечен (субгингивален)

Зъбният камък е минерализирана зъбна плака. Тя е високо организирана и структурирана материя от бактериални отлагания в органичен матрикс. Тези микроорганични отлагания се натрупват и прекрепват към повърхности и могат да ги увредят. Всъщност зъбният камък е калцифицирана маса, индуцирана плака.

Следователно продължителният контакт на микроорганизмите в зъбния камък и плака могат да доведат до развитие на кариозни лезии и възпаление на венеца (т.нар. гингивит). Инфланимираният венец с времето може да предизвика възпаление на костта и зъбозадържащия апарат. Тогава се развива пародонтит, който в крайната си фаза може да доведе до загуба на зъби.

Кои са предимствата на регулярното профилактично почистване?

Редовното професионално почистване на плака и зъбен камък води до намаляване на риска от развитие на кариес, усложненията свързани с него (пулпит, перидонтит) и поддържа здравето на зъбозадържащия апарат (венец, кост).

Специалистите от Noradent подробно обясняват причините и следствията от нередовните почиствания. Екипът ни обучава и демонстрира на пациентите всички правилни движения при четкане на зъбите, защото всъщност поддържането на високо ниво на лична орална хигиена намалява риска от натрупване на плака.

Освен с ултразвукови апарати, при почистването на някои пациенти е необходимо да се използват и механични инструменти. След ревизия на цялото съзъбие се пристъпва към полиране.

Полирането на зъбите може да бъде:

  • С четка и паста
  • Със система Airflow

Използването на четка и паста е класическа процедура, при която се полира цялото съзъбие.

Airflow e специална система за полиране на зъбите, премахване на отложените налепи и оцветявания и почистване в междузъбните пространства. Използва се струя въздух, вода и сода бикарбонат в оптимално отношение. Частиците сода са под формата на микросфери, за да не надраскват емайла.

В Норадент мотивираме пациентите за ефективно поддържане на лична орална хигиена като отделяме време в демонстрации върху фантомни модели относно:

  • правилно миене на зъби
  • използване на конец за зъби
  • почистване с интердентални четки

Пациентите ни оценяват това и прилежно се стараят да го следват вкъщи.

В дентално студио Noradent препоръчваме регулярни профилактични визити с цел минимализираме разпространението и развитието на орални заболявания.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.