Деминерализацията и реминерализацията на емайла на зъбите са два непрекъснати и постоянно редуващи се процеси. От това кой превалира зависи здравето на зъбния емайл.

Деминерализацията или т. нар. “разтваряне на емайла” е всъщност отделяне на минерални йони.

Какво представлява реминерализацията?

Това е процес, при който навлизат минерални йони в кристалната структура на емайла. По този начин твърдите зъбни тъкани стават по-устойчиви на действието на различни химични, механични и физични фактори в устната кухина. Йони могат да преминават от и към емайла посредством плаката, слюнката, въглехидратите, които приемаме и др.

Когато равновесието между реминерализация и деминерализация се наруши за дълъг период от време се развива кариес на зъбите – обратимо и необратимо разграждане на емайла.

Има стадии на зъбния кариес, които са обратими. Това означава, че той може да бъде третиран неоперативно/неинвазивно. В тези случаи е необходимо да се засили процеса на преминаване на минерални йони към емайла, т.е. да е в полза на реминерализацията.

Как да засилим реминерализацията?

Реминерализиращи средства:

  • Мотивация на пациентите в по-добра лична орална хигиена
  • Хранителен режим и навици

Медикаментите осигуряват допълнителни количества калций, фосфор и флуор. Тогава емайлът става по-резистентен на разтворимост и намалява риска от развитие на кариес.

В Норадент използваме реминерализиращи и флуоризиращи медикаменти като Tooth Mousse GC и MI Paste GC. Те се предлагат в няколко различни вкуса – ванилия, пъпеш, мента, ягода и тути-фрути. Те се нанасят локално по зъбните повърхности по предварително изготвен план от лекуващия дентален лекар.

Реминерализиращите пасти съдържат биоактивен калций и фосфор под формата на аморфен калциев фосфат и казеин-фосфопептиди.

Флуоризиращите пасти съдържат освен калций и фосфор (Recaldent) и голямо количество флуорни йони. Когато са в близост до емайла те се свързват с повърхността на кристалната му структура и водят до образуване на флуорапатитен и флуорхидроксиапатитен кристал. Тези кристали заздравяват структурата му го правят по-резистентен към външни дразнители.

Реминерализиращи и флуоризиращи средства се използват при деца и възрастни при:

  • чувствителност на зъбите
  • начални и обратими стадии на кариес
  • след избелване
  • непосредствено след пробива на постоянни зъби и др.

Флуорната профилактика бива:

  • Професионална – гелове, лакове и др.
  • Индивидуална – пасти за зъби, води зa уста, таблетки за дъвчене и смучене, дъвки и др.

Професионалната локална флуорна профилактика е най-подходяща непосредствено след пробива на зъбите при децата. Детските специалисти в Noradent обясняват на родителите на своите малки паценти, че тогава емайлът е със слаба минерализация и може лесно да се включат флуорни йони в кристалната му структура.

В Норадент препоръчваме преди нанасяне на флуорен гел или лак първо почистване на зъбите с четка и паста. Необходимо е да се отстрани зъбната плака, за да може флуорният агент да започне да действа.

Какво представлява флуорният лак?

  • Флуорният лак съдържа натриев флуорид
  • Той е топикален агент за професионална употреба

Специалистите в Noradent използват MI Varnish GC. Преди да се нанесе върху зъбните повърхности, те се почистват и подсушават. След това флуорният лак се поставя със специална четка. Предимството му е, че той се втвърдява веднага след контакт със слюнката и това води до по-дълго задържане на флуор около емайла.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.