Една от основните причини за силна болка от зъбен произход е възпалението на пулпата. Пулпния орган представлява централната част на зъба, която съдържа съединителна тъкан – всички кръвоносни, нервни и лимфни съдове.

Пулпата е обградена от всички страни с дентин. Кухината, в която се намира тя е разделена на две части – пулпна камера в коронковата част на зъба и коренови канали в зъбните корени.

При развитие на възпалителен процес в зъбната пулпа се налага провеждане на ендодонтско (кореново) лечение.

Какво е зъбен нерв?

Зъбният нерв всъщност е част от специализираната съединителна тъкан, разположена в пулпната камера. В нея освен нервни влакна (зъбни нерви) има и кръвоносни съдове и по-слабо развити лимфни съдове. Всички тези структурни елементи взимат участие при възпалителен процес в пулпата (пулпит).

Често пациентите оприличават и приравняват в думите си пулпата на зъба (ендодонта) с просто “нервите” за зъба.

Какви са симптомите при пулпити и кога се налага да посетите ендодонтист?

 • Болка, която се разпространява в определена зона от челюстта или към ухото (нелокализирана в конкретен зъб болка)
 • Остра болка
 • Пулсираща болка
 • Нощна болка
 • Предизвикана и следова болка от механични, термични (студено/топло) и химични дразнители

Показания за вадене на зъбен нерв

 • Възпалителен процес в пулпата или т.нар. пулпит
 • Пародонтално локализирано заболяване, ендо-пародонтална лезия
 • Травма – компликатна фрактура на коронковата част на зъба
 • Дълбок кариес, при почистването на който се установява комуникация с нерва и не е възможно прилагане на биологично лечение, т.е. налага се вадене
 • Протетичен план на лечение – възстановяване на зъби с корони, мостове при нивелиране на дъвкателната равнина (прораснали зъби, диспозиционирани зъби и др.)
 • При наличие на радикуларна киста, която засяга корените в съседство
 • Други

Противопоказания за отстраняване на нерв може да бъде несигурно поставена диагноза. Много често симптомите на други заболявания, които може да имат неодонтогенен (незъбен) произход припокриват тези на пулпита. Необходимо е да се снеме подробна анамнеза на пациента, да се проведе клиничен преглед и тестове и да се назначат рентгенови изследвания. Поставя се диференциална диагноза и след това окончателна.

Важно е да не се прибързва с отстраняването на нерв, тъй като симптомите е възможно да замаскират истинския проблем. Ваденето не е желателно, освен при доказана необходимост.

Противопоказание за вадене на нерв е генетичното заболяване хемофилия.

Ние в Noradent смятаме, че е важно да се следва и спазва протокола, за да се постави правилна диагноза и точно лечение. Ваденето следва да е вариант след като са изчерпани всички други възможности.

Процедура за отстраняване на зъбен нерв

Процедурата по вадене (или отстраняване) на нерв се нарича витална екстирпация. Процедурата по вадене започва с поставяне се локална упойка и специална изолация с кофердам. По този начин се възпрепятства контаминацията с бактерии и слюнка и оперативното поле се запазва чисто.

Следва отваряне на пулпната камера, почистване на коронковата и кореновата пулпа (нервите на зъба). Кореновите канали се обработват механично със специални пили и химично с разтвори. Всички тези процедури се проследяват с увеличителна апаратура.

Специалистите в Норадент използват оперативен микроскоп Carl Zeiss за по-прецизно и качествено ендодонтско лечение.

Ваденето на невите на мъдреци представлява същата по последователност и техника процедура както описаната по-горе. Всички групи зъби имат специфична анатомия на корено-каналната система. Мъдреците често обаче имат по-сложна и атипична анатомична структура – по-голям брой канали, силно извити канали и др. – ваденето при тях е сравнително по-сложна процедура.

Защо да изберем дентална клиника NoraDent?

Нашият екип в Норадент изслушва внимателно оплакванията на пациента, разглежда рентгенографиите и провежда клинични тестове, за да премине към диагностициране на проблема. Смятаме, че правилно поставената диагноза, правилните методи за лечение и иновативната техника спомагат за успешното дентално лечение без това да включва вадене на нерв (освен когато не е дефинитивно необходимо).
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.