Децата често подценяват миенето на зъбите и със сигурност понякога дори го пропускат. Всеки родител навярно се е интересувал и търсил отговор на въпроси като:

Как да мотивирам детето да мие зъбките си редовно?

Нужно ли е да посещаваме дентален лекар за професионалното почистване?

Добрата орална хигиена заема ключово място в профилактиката на кариеса и заболяванията на венeца, както при възрастните, така и при децата. Тези две групи орални заболявания се причиняват от наличието на няколко фактора, но най-основният е зъбната плака. Тя съдържа микроорганизмите, отговорни за кариозния процес, и въглехидратите, постъпили с храната. В резултат от взаимодействието между тях се образуват киселини, които разграждат емайла и дентина на зъбите и се развива кариес.

Доказано е с редица изследвания, че оралната хигиена води до значително намаляване на риска от кариес и допринася за контрола на появата и прогресията му. Децата, които имат по-добър орално хигиенен индекс, имат по-малък брой кариозни зъби.

За най-добри резултати, процедурата по почистване на зъбите при децата в клинични условия представлява умело преплитане на:

 1. Професионална част – почистване на плака и налепи
 2. Геймифицирана част – забавен процес за малките пациенти, който влияе позитивно на мотивацията им за миене на зъбите редовно и ефективно

Професионалното почистване при децата има за цел:

 • Да отстрани плаката и налепите, които децата или родителите им трудно биха могли да премахнат сами вкъщи
 • Да полира зъбните повърхности
 • Да определи в коя рискова група за развитие на кариес (с нисък, среден или висок риск) попадат малките пациенти. В зависимост от резултата се определят най-точните интервали (на 4, 6 или 12 месеца) за професионална хигиена и най-правилните техники за почистване с цел намаляване на кариес риска
 • Да мотивира и обучи децата как правилно да четкат и поддържат добро ниво на орална хигиена вкъщи.

Целта на детските специалисти в НораДент е да изградят навици сред малките пациенти, които са от изключително значение за здравето на зъбите в бъдеще.

Геймифицираната част в процедурата по професионална орална хигиена при децата включва:

 • Оцветяване на плаката посредством специализирани таблетки – този метод е изключително полезен за визуализиране на плаката, за мотивиране на детето и обучение в правилните техники на почистване
 • Фотографски снимки преди, по време и след процедурата, които се разглеждат на място от детето и служат за онагледяване резултата от почистването – доказано има голям ефект от една страна върху мотивацията на детето да мие зъбките, а от друга служи за контрол (проследимост) на нивото на хигиената при всяко следващо посещение
 • Почистване и полиране на зъбите със специални четки и пасти с плодови аромати
 • Обучение в правилните техники за почистване в домашни условия
 • Препоръки към родителите за орално-хигиенни средства – пасти, четки и допълнителни средства
 • Изчисляване на орално-хигиенния индекс на детето – чрез него най-точно нашите детски специалисти определят в коя група на кариес риск попада детето и на какви интервали от време то трябва да идва за професионално почистване

Екипът на NoraDent избира и назначава най-подходящите методи за профилактика на кариеса въз основа на изчисления индекс.

 

Преди процедура

Снимка преди почистването на 7 годишно дете в ранно смесено съзъбие. .

 

По време на процедурата

Снимка по време на процедурата и след визуализиране на зъбната плака. Местата с оцветявания в лилаво са непочистената зъбна плака. Спрямо това оцветяване и изчисленията се установява, че детето попада в групата на висок кариес-риск. Въз онова на този резултат за детето е препоръчително да посещава своя дентален лекар на интервал от 4 месеца.

 

След процедурата

Снимка след професионалното почистване.

 

Целият процес цели чрез интерактивен и интересен подход да възбуди интерес у детето към хигиената, да го провокира чрез забавление и видими резултати (в хода на процедурата) да мие зъбките си редовно.

Тази процедура е препоръчително да се извършва на всеки 4, 6 или 12 месеца в зависимост от групата, в която попада детето (след професионално изчислен орално-хигиенен индекс). Времетраенето ѝ обикновено е между 30 и 45 минути.

Грижата, вниманието и приветливото отношение на екипа в НораДент са основните инструменти по пътя към изграждане на доверие с малките пациенти и последващ резултат.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.