Съзъбието при хората бива временно (млечно), смесено (когато временните зъби започват постепенно да се сменят) и постоянно.

Обикновено смяната на млечните започва през шестата година при децата, но все по-често срещани са забавената смяна, затрудненият пробив на постоянните зъби, както и персистиралите тъкани (временните, останали в устата след периода, в който трябва да бъдат сменени).

Всички тези проблеми налагат системен контрол върху смяната на временните зъби, за да се избегнат евентуални проблеми в захапката и пробива на постоянните.

По време на профилактичните прегледи при специалистите в дентално студио Норадент се следи не само за състоянието на зъбите и нивото на орална хигиена на детето, но се обръща и внимание на захапката, подредбата, както и на навременната или не смяна на млечните.

При установен проблем може да се наложи изваждането на временен зъб с цел нормален пробив на постоянния.

Кога се сменят млечните зъби

Началото на смяната на млечните детски зъби по норма се случва, когато детето навърши шест годишна възраст. Тогава обикновено се сменят долните централни резци, а също така пробиват и първите постоянни кътни структури, които нямат предшественик, тоест нямат млечен, с който да се сменят.

След това следва пробивът на страничните резци на седем години, на първите предкътници на осем години и така до около 11-12 години, когато би трябвало смяната на временните да е приключила.

Разбира се, наблюдават се отклонения от нормата, като често при момичетата смяната започва по-рано, отколкото при момчетата.

Необходимо ли е да се поставя упойка за вадене на млечен зъб?

Погрешно е схващането на някои родители, че временните тъкани нямат нерви и следователно “не болят”. Напротив, те също имат корени, в които има нервни и кръвоносни съдове и при лечение на кариеси, възпаления на нервите (пулпити) и при вадене на млечно зъбче е абсолютно задължително поставянето на местна упойка.

По този начин децата са спокойни, защото не изпитват болка по време на манипулацията на вадене, а в последствие не асоциират манипулациите при дентист с нещо неприятно и болезнено.

Упойките, които се използват в стоматологията в днешно време, са абсолютно безопасни и след подробни въпроси относно общото състояние на детето, се избира каква упойка и в каква дозировка да се постави, така че да се избегнат евентуални рискове.

Самото поставяне на упойката също не е болезнено, тъй като в Noradent предлагаме на малките пациенти гелчета с различни вкусове, които обезболяват мястото на самото убождане. Така самото преживяване става дори интересно и вълнуващо за децата!

Препоръки след отстраняване

След ваденето на млечно зъбче е желателно да се следват следните препоръки:

  • Да не се храни детето, докато не го отпусне упойката, ако е поставяна такава. Ако не е било необходимо да се постави местна упойка, а само гелче или спрей за контактно обезболяване е желателно детето да не се храни около 2 часа след самата манипулация
  • В деня на вадене е препоръчително храните и напитките, които приема детето, да бъдат на стайна температура
  • Много е важно мястото около изваденото млечното зъбче, както и самата рана, да се мият старателно всяка вечер, за да не се допуска задържането на хранителни остатъци

Какъв е ефектът върху захапката при вадене на млечен зъб?

Ваденето на временен зъб може да има благоприятен ефект върху пробива и подредбата на постоянните зъби, в случаите, когато става въпрос за персистирали временни тъкани, тоест когато те са останали в устата много след нормалния им период на смяна.

Това се наблюдава често при лекувани и умъртвени временни структури. При изваждането им обикновено постоянното зъбче пробива нормално, защото се освобождава необходимото място.

Когато се налага вадене на млечен зъб, поради инфекция, която не може да бъде излекувана, а има още много време до нормалния период за пробив на постоянния заместител, за да не се наруши захапката и да не се “изкривят” зъбите, се препоръчва мястото да се запази с така наречените “местопазители”, които се носят докато не дойде времето за пробив.

В кои случаи се налага изваждането на млечен зъб?

Екстракцията (ваденето) на временен зъб е необходимa в случаите, когато:

  • Се наблюдава затруднен пробив на постоянния
  • При персистирал временен
  • При неправилен пробив на постоянния зъб извън зъбната редица
  • Когато на рентгенова снимка се установи грешна посока на пробив на зародиша на постоянния, често при изваждането на временния, посоката на пробив се нормализира
  • При дълго продължаваща инфекция от каналите на временен зъб, която не може да бъде овладяна и представлява опасност за зародиша на постоянния
  • При фрактура на временен, когато той не може да бъде възстановен

Как родителите да подготвим децата си за вадене на зъбче?

Подготовката за вадене трябва да е започнала още с подготовката за първото посещение при дентален лекар на детето. Посещението при такъв специалист трябва да се представи като нещо нормално, като част от ежедневието, например както е ходенето на фризьор. Не трябва да се плаши детето с посещението при дентисти, да му се разказват неприятни преживявания на родителите, да се използват думи като “клещи”, “игла”, “инжекция” и други.

Важно е детето да посещава дентален специалист, който работи с деца и знае как да подходи. Обстановката в кабинета също е от изключително значение за предразполагане на малките пациенти.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.