В практиката на Норадент идват много пациенти с оплаквания относно променен цвят на зъбите, налепи, петна и оцветявания. Преди отстраняването им е необходимо първо да се установи причината.

Причини за променен цвят:

  • Приемане на определен вид храни и напитки
  • Вредни навици – тютюнопушене и др.
  • Непочистена и оцветена зъбна плака и камък
  • Използване на определен вид вода за уста
  • Плака на Пристли – точковидни тъмнокафяви петна по зъбите
  • Тъмен естествен цвят на зъбите и др.

Честата консумация на определен вид храни като горски плодове, цвекло, черен шоколад и др. както и напитки като червено вино, черен чай, фрешове от морков, цвекло и др. водят до оцветяване и петна. Вредните навици като пушене на цигари, пури и лули също променят цвета и са причина за нежелано оцветяване.

Нередовното професионално почистване на зъбен камък и плака също пигментират зъбите. Затова екипът на Noradent препоръчва регулярни прегледи и визити за хигиена. Професионалното почистване поддържа естествения цвят, редуцира оцветяването и намалява риска от развитие на кариес и възпаления на венеца.

Използването на лични хигиенни средства като вода за уста със специални активни съставки за продължителен период от време също променят цвета на зъбите. Затова в Норадент препоръчваме те да се използват само по предписание на дентален лекар.

Много родители се оплакват, че децата им имат тъмнокафяви точковидни петна по зъбите. Това е т. нар. плака на Пристли, която се свързва с излишък на образуващи пигмент бактерии в устата. Много често при физиологичната смяна на временните зъби, тези петна изчезват и не се появяват повече.

При много хора цветът на зъбите е по-тъмен с нюанси на жълто, кафяво и сиво. Това се дължи на естествения цвят на дентина, който прозира под емайла. В тези случаи в Норадент препоръчваме варианти на избелване.

Какви методи за премахване на оцветявания и петна съществуват?

Основният метод за премахване на налепи и оцветявания е полиране на съзъбието след почистване. Полирането може да бъде със специални пасти и четка или със сода. Полирането с Airflow представлява силна струя вода, въздух и частици сода в оптимално съотношение.

Пациентите е необходимо да поддържат много високо ниво на лична орална хигиена вкъщи. За намаляване на оцветяването, необходимо е да се намали консумацията на цветни храни и напитки за по-дълъг резултат.

При желание на пациента да избели зъбите си, ние в Noradent предлагаме два варианта – офис и домашно избелване. Снемаме подробен зъбен статус и преценяваме кой метод да използваме. Всяка една стъпка се разяснява на пациента, както и страничните ефекти – най-често краткотрайна чувствителност от зъбите или венеца. Според нас най-дълготраен и задоволителен ефект има домашното избелване. То е максимално щадящо и може да се извършва контролирано и под наблюдението на оператора.

Съществуват и оцветявания, които се дължат на флуороза. Това е дефект на твърдите зъбни тъкани, дължащ се на прием на флуор в количества, по-високи от оптималните. Тя може да се развие само в период на изграждане на зъбните структури преди пробива на зъбите.

Има леки форми на флуороза с тебеширено бели петна и по-тежки такива с кафяви. Лечението на такива петна или оцветявания може да бъде с реминерализиращи средства, избелващи агенти, композитни (bonding) и керамични възстановявания.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.