Кариозното заболяване има различни стадии в своето развитие. Не е задължително да има почерняване или “дупка”, за да кажем, че се е развил кариес. Тези етапи, в които вече има разрушаване на твърдите зъбни тъкани, са напреднали и не позволяват минимално инвазивно лечение. Началният етап на развитие на кариозния процес се нарича “макула” или петно. То може да бъде бяло, жълто или кафяво в зависимост от степента на напредване. Това е етапът, в който кариесът може да се лекува без изборване, без болка и без отнемане на твърди тъкани от зъба.

Защо се появяват бели петна по зъбите на децата?

Белите образувания представляват начален кариозен процес. Причините за тяхната поява са същите, които водят до развитието на кариес, а именно:

  • Лоша орална хигиена – липсата на добро почистване води до натрупване на голямо количество плака върху зъбните повърхности, а именно плаката е основният фактор, водещ до развитието на кариеси
  • Неправилни хранителни навици – лепкавите храни, богати на прости въглехидрати и най-вече на захароза, са любими на децата, но и на бактериите в устата, водещи до развитието на кариеси. Честият прием на тестени и сладки храни поддържа постоянно кисело pH в устата, което благоприятства разрушаването на зъбните тъкани
  • Редки профилактични прегледи при детски дентален лекар – редовните прегледи и профилактиката позволяват навременното откриване и третиране на тези петна. В Норадент наблягаме на профилактиката, за да може да предоставим възможно най-минимално инвазивно лечение на нашите пациенти и да премахнем причините, водещи до кариозното заболяване
  • Дефекти в структурата на емайла – те се дължат на наследствени, вродени или придобити фактори

Бели петна, които не представляват начален кариес?

Те могат да не са резултат от започнал кариозен процес, а може да са клиничен признак на друго заболяване на твърдите зъбни тъкани. Някои от тези заболявания са:

  • Флуороза – представлява заболяване на твърдите зъбни тъкани, изразяващо се с появата на бели петна по зъбите, а в по-напреднал стадий и в жълти и жълто-кафяви, които не са разположени по типични за кариес места. Повърхността на зъбите е по-порьозна. Получава се в резултат на прием на по-високи дози флуор от оптималните и може се развие до около 8-годишна възраст. Флуороза не може да се развие след пробива на зъбите
  • Дисплазии – дефекти в структурата на зъбите, които могат да бъдат наследствени,придобити или вродени. При една част от тези заболявания се наблюдават бели петна по повърхността на зъбите. Засегнати могат да бъдат както млечните зъби, така и постоянните
  • Хипоминерализационни петна – получават се в резултат на дефект, настъпил по време на минерализационния процес на зъбите. Отново се развиват по непредилекционни (нетипични) за кариес места. Обикновено засяга единични зъби, а не цялото съзъбие, както се наблюдава при флуорозата

Как се отстраняват белите петна?

Когато са израз на начален кариозен процес и на хипоминерализация, те възможно минимално инвазивно и дори неинвазивно лечение. То се осъществява посредством специална смола, която има високо проникваща в зъба способност. В NoraDent третираме белите петна, прилагайки метода на инфилтрация с ICON. Той представлява смола, която прониква в зъба и запечатва бялото порьозно петно и не му позволява да се развие в по-напреднал стадий. Процедурата протича без отстраняване на твърди тъкани и без болка.

Белите пигменти могат да се третират и посредством реминерализиращи кремове, които могат да се изполват в домашни условие всяка вечер след орална хигиена.

При лечението на бели образувания вследствие на флуороза се препоръчва първо да се направи процедура по домашно избелване, която трае 2 седмици, и след нея да се направи инфилтрация с ICON по преценка на денталния лекар.

Защо да изберете НораДент?

В дентално студио Noradent извършваме качествена диагностика , която е от първостепенно значение при лечението на началните кариеси или така наречените “бели петна”. Ние предлагаме всички съвременни методи на минимално-инвазивно и неинвазивно лечение, сред които и инфилтрацията с ICON.

Защо е важно да се лекуват белите петна при децата?

Както вече споменахме, това е начален кариозен процес, който позволява те да бъдат лекувани неинвазивно, тоест без болка, без използване на “машинките”, без отнемане на твърди зъбни тъкани и най-вече без стрес за детето.

Ако не се предприеме лечение, постепенно тези петна се задълбочават, протичат с разрушаване на емайла и дентина и кариозният процес може да достигне до пулпата (нервните и кръвоносните съдове на зъба). Това вече е свързано с болка, с продължително лечение и може да доведе впоследствие до негативно отношение на детето към денталното лечение. Затова е важно навременното им третиране. А тези начални кариеси се откриват при ранен профилактичен преглед. Не бива да бъдат неглижирани и да се възприемат само като козметичен дефект, защото не са.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.