Някои от патологичните процеси в устната кухина се развиват безсимптомно. Те могат да се открият при клиничен преглед или разглеждане на рентгенова снимка като случайна находка от денталния лекар. Такъв е случаят с диагностициране на киста на зъб.

Какво е представлява?

Същинската киста се характеризира с патологична кухина, ограничена от съединително-тъканна капсула, която отвътре е подплатена с епител. Вътрешността й е изпълнена с течно съдържимо.

Те нарастват бавно и експанзивно като водят до ограничено костно раздуване и резорбиране на костта (стопяване). Може да се стигне до патологична фрактура на челюстта при пълна резорбция на компактата.

Това образувание може да протече както безсимптомно, така и с разгърнати симптоми. Клиничната изява зависи от вида на кистата, нейната локализация и големина.

Симптоми

 • Ограничена подутина в съответния участък
 • Дислокация (преместени зъби)
 • Сетивни смущения – периодично изтръпване на съответна половина на долната устна
 • Функционални смущения
 • Поява на фистула в областта на венеца
 • Изтичаща жълтеникава течност от образуванието
 • Подвижност на зъбите
 • Всички симптоми, характерни за остър възпалителен процес – болка, оток, зачервяване и др.

Видове

 • Радикуларна
 • Фоликуларна
 • Одонтогенна кератокиста
 • Пародонтална
 • Резидуална

Най-разпространения вид е радикурната – 74.4%. Тя води развитието си от зъб с гранулом (хронично възпаление в костта около корена). Клинично се проявява с подутина в зоната на умъртвен (невителен) зъб.

Фоликуларната най-често се развива при долни мъдреци и горни кучешки зъби. Част от случаи с такава диагноза в Норадент се установяват като случайна находка при преглед на рентгенография.

Кератокистата в над 50% от случаите се локализира в долната челюст. В резултат от протичащ възпалителен процес в пародонтален джоб може да се развие пародонтална киста – често се среща при мъдреците.

Резидуална се нарича радикуларна киста, която е останала в костта след вадене на зъба, създал проблема.

Видове лечение

 • Консервативно (медикаментозно)
 • Хирургично

Лечение без операция (консервативно)

Този вид лечение има своите индикации, за да бъде избран. В дентално студио Noradent той включва редовни визити през определен период от време.

Конкретно за консервативно лечение на радикуларна киста се налага механично и химично почистване на кореновите канали и поставяне на определен вид лекарство за различно дълго време.

Специалистите в Норадент използват увеличителен микроскоп за по-прецизна и качествена работа. Всички посещения се извършват със специална изолация – кофердам.

Хирургично лечение

Този тип лечение се планира от анатомичните особености на зоната, в която се намира обрауванието – близост до максиларен синус, мадибуларен канал и др. С кой метод на хирургично лечение ще се подходи зависи от големината, локацията и вида на кистата.

Съществуват различни техники като екстракция (изваждане) на причинителя (зъба) и екстирпация, радикална екстирпация, екстирпация и запълване с биологично поносими материали и др.

Отстраняването на кистата може да се приложи заедно с предоперативно проведено кореново лечение на причинния зъб. През костен прозорец се отстранява кистата, кореновите върхове се резецират (отрязват) и по този начин зъбът се спасява. Този метод се нарича апикална остеотомия.

След клиничен преглед и назначение на рентгенографии, екипът от специалисти в Noradent взима решение кой метод на лечение да приложи.

Защо трябва да се лекува? Възможни усложнения

Това образувание трябва да се лекува своевременно, защото тя може да увеличава размера си и да прораства към анатомични структури като синус, носен под и др. Кистите от зъбен произход могат да бъдат фокална инфекция (огнище), което причинява проблеми свързани с различни системи в целия организъм – сърдечно-съдова и др.

Нашият екип в Noradent смята, че снемането на анамнеза, подробно проведения клиничен преглед и разглеждането на рентгенографии са основни за точна диагностика и избор на правилно лечение.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.