Храните и напитките, които ежедневно консумираме, съдържат множество пигментни съединения (напр. кафе, чай, фрешове, моркови, цвекло, шоколад и др., както и някои подправки и хранителни добавки – куркума, прополис, и т.н.). Те проникват в зъбните структури и с времето зъбите изглеждат по-тъмни. Тютюнопушенето също оказва негативен ефект върху цвета.

Как могат да се избелят зъбите?

Повърхностните оцветявания могат да се премахнат чрез полиране със сода и вода под налягане. Частиците на содата са със специфична сферична форма (за разлика от неправилните полигонални кристали на готварската сода). Тя много добре полира емайла и създава гладки повърхности, върху които задържането на пигменти и плака е много по-трудно. Пигментите в дълбоките слоеве на емайла и дентина могат да се премахнат чрез избелване.

Видове избелване на зъби

Съществуват два вида:

  • Домашно – с индивидуални шини (изработени в зъботехническа лаборатория), в които се поставя избелващ гел
  • Клинично – в дентален кабинет в едно посещение

Домашно избелване на зъби

Преди да се пристъпи към избелването, зъбният камък и плаката трябва да се почистят и зъбните повърхности да се полират със сода. В следващото посещение се вземат отпечатъци от горна и долна челюст. В зъботехническа лаборатория се изработват индивидуални шини с резервоари за избелващ гел. В следващото посещение шините се предават на пациента, заедно с шприците избелващ гел и кутийка за съхранение. Дават се подробни указания за употреба и съвети за постигане на максимални резултати.
Обикновено желаният цвят се постига за 7-14 дни.

Клинично избелване на зъби

Преди процедурата зъбният камък и плаката трябва да бъдат почистени и зъбите да бъдат полирани със сода. Първата стъпка е изолиране на меките тъкани – поставя се специална бариера върху венеца, която да го предпази от действието на гела. След това върху зъбните повърхности се нанася концентриран избелващ гел, като в зависимост от желания цвят могат да са необходими няколко апликации. Този метод е подходящ за пациенти, които са притиснати от времето – предстои им специален повод или пътуване, и желаят да постигнат ефект бързо – в рамките на 1 ден.

Преди и след избелване

 

Вредно ли за избелването на зъби?

Избелването не уврежда структурата на зъбите! Понякога се наблюдават нежеланите ефекти – чувствителност (вкл. и на венеца), които отшумяват за няколко дни. В Noradent комфортът на пациента е от първостепенно значение, затова използваме избелващи гелове богати на йони, укрепващи структурата на емайла и намаляващи
чувствителоността. Избелването на зъби е противопоказано по време на бременност и кърмене.

Какво препоръчва екипът на дентална клиника Норадент?

В практика си препоръчваме на нашите пациенти домашното избелване. То е много по-щадящо, а в същото време резултатът е по-дълготраен и контролът върху цвета е по-прецизен. Освен това шините могат да се използват и в бъдеще – след рутинното почистване на зъбен камък на 6-12 месеца цветът може да се освежи с една апликация на избелващ гел в зависимост от желанието и нуждите на пациента.

 

Избелване на зъби и свързани услуги:
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.