Наша основна задача в Норадент е мотивацията на нашите пациенти в по-добра орална хигиена. Ежедневно обучаваме и показваме ефективните начини на почистване на зъбите на всеки пациент. Отделяме време в избора на допълнителни средства за поддържане на високо ниво на лична орална хигиена – паста, вода за уста, използване на конец и др.

Целта на всичко това е постигане на превенция от развитие на различни видове заболявания в устната кухина. Затова се стараем пациентите на Noradent да бъдат информирани и да провеждат редовно профилактични прегледи.

Добрата орална хигиена се състои от два компонента:

 • Поддържане на високо ниво на лична орална хигиена
 • Редовно професионално почистване на плака и зъбен камък

Личната орална хигиена включва:

 • Ефективно миене по 3 минути
 • Правилен избор на четка
 • 2 пъти на ден четкане – сутрин и вечер
 • Използване на конец за зъби
 • Вода за уста
 • Междузъбни четки
 • Airfloss – система за почистване труднодостъпните пространства между зъбите

Всички тези компоненти се препоръчват от личния дентален лекар. Индивидуално той преценява вида на четка, пастата и водата за уста. Обучава и показва начините на ефективно четкане. При необходимост включва допълнителни средства като интердентални четки, Airfloss и т.н.

Препоръчително е да се използват четки със звукочестотна технология. Те имат различни режими като почистване, полиране, чувствителни венци, избелване и др. Почистват ефективно и полират зъбите. Предимство при тях е сензорът за натиск, който контролира прекалено агресивното миене и риска от изтриване на емайла в основата на шийките.

Подценяването на почистването на междузъбните пространства е често срещано при пациентите. Те са основен резервоар на натрупване на плака и зъбен камък и предилекционно място за развитие на кариес и възпаление на венеца. Затова е необходимо пространствата между зъбите да се почистват с конец, междузъбни четки или системата Airfloss.

Професионалната орална хигиена вкючва:

 • Почистване на плака и зъбен камък
 • Полиране с четка и паста или Airflow – система за отстраняване на налепи

Колко често може да се прави устна хигиена?

Ние в Норадент препоръчваме професионалното почистване да се извършва на 6 месеца, с изключение на пациенти с пародонтални заболявания. При почистването се използват ултразвуков апарат и специални механични инструменти. След това зъбите се полират и се отстраняват натрупаните налепи.

Airflow е специална система, която работи със струя въздух, вода и частици сода бикарбонат в оптимално количество. Тя премахва всички пигменти и оцветявания по зъбите. Тази струя достига до труднодостъпните междузъбни пространства и ги полира. Airflow води по повишаване на pH в устната кухина и намалява риска от развитие на патогенни бактерии. Изключително ефективна при пациенти, който пушат цигари, тютюн, пури и др.

В Noradent смятаме, че редовните визити за профилактична хигиена са в основата на доброто орално здраве. Стремежът ни е повечето дентални процедури да бъдат насочени към превенция и профилактика.

 

Устна хигиена и свързани услуги:
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.