Кариесът на зъбите е едно от най-разпространените орални заболявания в нашата сфера. Той протича с деминерализация и деструкция на твърдите зъбни тъкани (емайл и дентин). Кариесът е мултифакторно заболяване.

Главните фактори, които участват в инициирането му са:

  • Микрооргазнизмите, които се намират в плаката и зъбния камък
  • Режимът на хранене, включващ лесноразградими въглехидрати като вафли, подсладени газирани напитки и сокове, десерти и др.
  • Дефекти и дисплазии, засягащи емайла и дентина на зъбите
  • Нередовни профилактични визити за почистване на плаката и зъбния камък
  • Системни заболявания като диабет, астма и др.

В съвременната дентална медицина лечението на кариеса може да бъде консервативно (с машини и борери) и неинвазивно (чрез реминерализиращи и флуоризиращи пасти и гелове). Кой метод на зъболечение ще се избере зависи от диагнозата на кариозната лезия – обратим или необратим е процеса. Затова ранната диагностика и профилактични прегледи позволяват провеждането на неинвазивно лечение. Към превенция и намаляване на риска от развитие на кариес се стремим в Норадент.

Рискови фактори

Основният рисков фактор за развитие на кариес по твърдите зъбни тъкани и възпалителни процеси на венците и костта е натрупването на плака и зъбен камък.
Нашият екип в Noradent препоръчва редовни профилактични посещения за почистване и навременно откриване на орални заболявания.

Усложения

Усложненията, които се получават от нелекувания зъбен кариес са пулпити и периодонтити (възпалителни процеси в пулпата и периапикалните тъкани). При тях се провежда кореново лечение или т. нар. ендодонтско лечение. То включва механично и химично почистване на кореновите канали. Специалистите в Норадент използват оперативен дентален микроскоп за по-прецизно и екзактно лечение. Увеличителната апаратура увеличава процента на успешното проведените ендодонтски случаи.

Протетичното зъболечение представлява възстоновяване на различни видове дефекти в съзъбието.

Протетичните варианти на зъболечение включват:

  • Подвижни (снемаеми) конструкции – частични и цели протези
  • Неподвижни конструкции – фасети, корони, корони върху импланти, мостове, индиректни възстановявания – овърлеи и др.

Материали

Материалите, от които се изработват тези конструкции са цирконий, цирконий покрит с керамика, литиево дисиликатна прескерамика и др. Много важна част от протетичното зъболечение е зъботехническата работа. Умението на зъботехника да пресъздава точния контур, форма, анатомични особености и цвят е от изключително значение. Всъщност денталният лекар, пациентът и зъботехникът при един такъв проект са в постоянна комуникация. Максимално добър резултат се получава, когато тези три звена са в непрекъсната връзка.

В зъболечението се включват и много хирургични и имплантологични манипулации. Те възстановяват функцията и естетиката на съзъбието. Имплантологичното лечение е един от най-съвременните и интелигентни варианти при възстановяване на липсващ зъб или зъби. В екипа на Noradent правилно поставената диагноза, изготвянето на цялостен лечебен план и планирането на неговото изпълнение са първите и основни стъпки от зъболечението.

 

Зъболечение и свързани услуги:
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.