Зъбният кариес и пародонталните заболявания са най-разпространените орални заболявания сред нас. Това е основната причина за вземане на сериозни мерки по отношение на профилактиката им, която става приоритет за СЗО (Световната здравна организация). У нас изследвания показват, че над 90% от петнадесетгодишните деца имат кариес. Кариесът е орално заболяване, което може да бъде предотвратено. Превенцията на гингивални (венечни) възпаления е в основата на защита от по-тежки степени на пародонтални заболявания.

Кои са основните причини за развитие на кариес и пародонтални заболявания?

  • Зъбна плака
  • Зъбен камък
  • Индивидуални фактори – зъбни деформации, вредни навици, страх от дентално лечение и др.

Най-основните причинители са микроорганизмите и въглехидратите в структурираната плаката. В резултат от микробния метаболизъм се получават киселини, които водят до деминерализация на емайла (развитие на кариес). Отделят се също токсични продукти, които водят до възпаление на венеца. Времето на експозиция, т.е. продължителността на контакта между зъбната плака и зъбните повърхности и венеца е достатъчно, за да се развият по-горе споменатите орални заболявания.

Затова основната цел на профилактиката е да се запази здравето на зъбите и пародонталния апарат (зъбозадържащия апарат).

Основни методи за профилактика:

  • Поддържане на високо ниво на лична орална хигиена
  • Провеждане на редовна професионална хигиена
  • Хранителна хигиена
  • Неоперативно лечение на кариес (само когато той е обратим процес), профилактично покритие на фисури със силанти и др.

Какво представлява професионалната орална хигиена и професионална профилактика?

  • Отстраняване на зъбен камък и плака
  • Полиране на зъбните повърхности с четка и паста или с Airflow

В Норадент отделяме достатъчно време, както за клиничната процедура по почистване, така и за мотивация и обяснения в личната орална хигиена.

Професионалната хигиена започва с премахване на камък и плака с ултразвуков апарат и механични инструменти. Специалистите в Noradent правят подробен преглед на всички зъбни повърхности по време на професионалната профилактична процедурата. При необходимост се препоръчват допълни средства за подобряване на личната орална хигиена като междузъбни четки, вода за уста, конец и др.

Профилактиката включва полиране с четка и паста или със специална система за отстраняване на налепи – Airflow. Тя работи със струя въздух, вода и частички сода бикарбонат.

В края на профилактиката, пациентите на Норадент предпочитат полирането със сода, тъй като то премахва всички оцветявания и пигментации. Тази система достига и до най-труднодостъпните междузъбни пространства.

В дентално студио Noradent препоръчваме профилактичните визити да се извършват на шест месеца. За това време може да се открият начални процеси на развитие на кариес или друго орално заболяване и да се предотврати развитието им или да се назначи неоперативно (неинвазивно) лечение.

Професионалната профилактика играе основна роля в намаляване на риска от развитие на зъбен кариес и пародонтални проблеми.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.