Най-честата причина за посещение при дентален лекар е кариесът на зъбите. Това е най-разпространеното орално заболяване в устната кухина. Той представлява деминерализация и деструкция на емайла и дентина. Според обхвата на лезията той се класифицира на повърхностен, среден и дълбок.

Кариесът може да се развие по всички повърхности – дъвкателна, шиечна (към венеца), вътрешна (към езика), външна (към бузата и устната), странична (между зъбите), коренова. Според наличието на симтоми, той се разделя на симптоматичен и асимптоматичен.

Какви симптоми мога да бъдат идентифицирани?

 • Болка при термични дразнители (студено/топло)
 • Болка при химичен агент (сладко/кисело)
 • Болка при механично действие – миене на зъби
 • Задържане на храна между зъбите
 • Наличие на кавитация (дупка) в зъба
 • Кафяво петно по зъбната повърхност

Кариесът може да протича абсолютно безсимптомно. Поради тази причина пациентите търсят дентална помощ, когато процесът е напреднал сериозно и е засегнал пулпата на зъба (нерва).

Какви могат да бъдат усложненията?

Пулпит – възпаление на пулпата (нервните и кръвоносните съдове)
Периодонтит – възпаление в костта около корена

Защо се развива кариес – причини?

 • Непочистена плака и зъбен камък
 • Задържане на хранителни остатъци между зъбите
 • Дислоцирани зъби – неправилно подредени зъби
 • Недобро поддържане на лична орална хигиена
 • Начин на хранене – диета, богата на въглехидрати
 • Чести междинни хранения – поддържане на киселинно pH в устата
 • Дефектна структура на емайла и дентина – дисплазии и др.

Най-честият етиологичен фактор е непочистената плака. Тя представлява добре организирана структура с бактериални отлагания в органичен матрикс. Тези микробни отлагания се прикрепват към зъбната повърхност и могат да я разрушат.

При дълготраен контакт на микроорганизмите и зъбната структура рискът за развитие на кариес се увеличава. Следователно редовното почистване на плака и зъбен камък може да предотврати кариозния процес.

Екипът от дентални лекари в Noradent препоръчва професионалните визити за почистване да са на интервал от 6 месеца. Необходими са мотивация и обучение в правилни техники за четкане и включване на допълнителни средства за поддържане на добра лична орална хигиена – конци за зъби, вода за уста, интердентални четки и др. Тези профилактични процедури са особено важни за пациенти, провеждащи ортодонтско лечение.

Методи за лечение при кариес

 • Неинвазивен
 • Конвенционален
 • Биологичен

Неинвазивният или т.нар. неоперативен метод се използва при обратими кариеси. Това са лезии, които могат да да имат обратно развитие при третиране с реминерализиращи и флуоризиращи средства.

Конвенционалният метод включва поставяне на упойка, почистване на кариозната маса и поставянето на композитна пломба. Специалистите в Норадент използват кофердам при възстановяването с фотополимер. Това е специална изолация, която не позволява навлизане на слюнка и поддържа полето чисто и сухо.

Биологичните методи се използват при дълбок кариозен процес, който е засегнал пулпата на зъба. Поставя се биопоносим материал, който изгражда бариера между нерва и дентина. Този метод представлява опит да се запази виталиета (живота) на зъба.

В Noradent преценяваме кой вид лечение да изберем според индикациите на клиничния случай.
Ако има болка след лечение на кариес, нормално ли е?

След лечение е нормално пациентите да изпитват лек дискомфорт в областта на лекуваната тъкан. Стягането от клампата около зъба и травмата на венеца при полирането могат да причинят лека болка, която отшумява бързо.

При избор на биологичен метод на лечение при дълбок кариес, засегнал нерва, може да има постоперативна чувствителност дълго време.

Продължителна болка може да възникне при неправилна методика при работа – неспазване на протокола относно ецване и адхезивно нанасяне.

Какво се случва, ако кариесът не се лекува?

Сериозни възпалителни процеси, засягащи пулпата (пулпит) и периодонциума (периодонтит) на зъба.

В Норадент вярваме, че редовните визити при дентален специалист, доброто ниво на лична орална хигиена и хранителния режим са основа за профилактика и превенция от развитие на кариес.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.