Често оплакване от пациенти е притеснение от “потъмнял” зъб, т.е. зъб, който във времето е променил цвета си. Обикновено те съобщават за умъртвяване на конкретния зъб преди много години и последваща промяна в цвета му. Важно – тук няма да се фокусираме върху причините за умъртвяване на зъбите, нито процеса на умъртвяване, протокола на диагностика или причините довели до нуждата от подобно радикално действие, а ще се съсредоточим върху възможностите за избелване на вече умъртвен зъб.

Каква е причината за преоцветяване на единичен зъб?

Обтуруране (запълване) на кореновите канали с определен вид паста, който създава розово-кафяв цвят
Травма – месеци след нея зъбът променя цвета си в сивата гама
Други

Какви са причините за преоцветяване на всички зъби?

  • Екзогенни (външни) причини
  • Ендогенни (вътрешни) причини

Външните причини включват недобро поддържане на лична орална хигиена, използване на някои видове вода за уста, диета на хранене с пигментиращи храни и напитки, пушене на цигари, пури, лула и др.

Вътрешните фактори могат да бъдат системни заболявания като цьолиакия, зъбни дисплазии, тетрациклиново оцветяване, зъбна флуороза и др.

Методи на избелване на преоцветен и умъртвен зъб

Специалистите в Норадент първо назначават рентгенова снимка на съответния зъб с цел обследване на ендодонтското (кореново) лечение. При наличие на периапикално възпаление (т.нар. гранулом) се налага прелекуване на кореновите канали. В случай, че лечението е проведено екзактно директно се пристъпва към избелващата процедура

Вариант 1:

Избелването на преоцветен и умъртвен зъб може да се случи в едно посещение. Разпълва се корено-каналната паста до определено ниво и се поставя подложка от специален материал, който служи за бариера между избелващия гел и зъбната тъкан. Използва се изолация с кофердам (платно), което предпазва устната кухина от комуникация с гела. Поставя се достатъчно количество от него във и върху зъба и се изчакват 45 минути. При необходимост манипулацията за избелване на умъртвен зъб се повтаря не по-рано от една седмица след първата

Вариант 2:

Избелващата процедура на преоцветен зъб започва в същата последователност като във вариант 1. Разликата се състои в това, че избелващият агент остава изолиран в зъба с помощта на пломба за 48 часа. При незадоволителен резултат процедурата по избелване се повтаря още веднъж.

Контраиндикации на избелване на зъби според Noradent:

  • Зъби с къс корен
  • Непочистена пулпна тъкан
  • Наличие на коренова резорбция
  • Възпаление на венеца и зъбозадържащия апарат
  • Веднага след сваляне на брекети
  • Недобра херметизация на кореновата заплънка
  • Необходимост от прелекуване на кореновите канали
  • Бременност и др.

За избелването на девитализиран (умъртвен) и преоцветен зъб се използва активна съставка на гела – водороден пероксид. В зависимост от избрания метод на лечение се използва различен процент на активния агент. В нашата практика често резултатите от подобно третиране на умъртвен зъб са успешни.

Екипът на Норадент снема подробна анамнеза от пациента, назначава рентгеново изследване и изслушва представата на пациента относно бъдещия резултат. Всичко това се взема предвид и изготвя план на лечение съобразно степента на променения цвят на умъртвения зъб. Има случаи, при които изравняване на цветът на проблемния умъртвен или преоцветен зъб до този на останалото естествено съзъбие е невъзможен.

В дентално студио Noradent предлагаме индивидуален подход при третиране на умъртвени зъби базиран на снета анамнеза, пълен зъбен статус и допълнителни изследвания. Грижата и доверието са фундаментални за нашата практика.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.