Оплакванията на пациентите могат да бъдат както свързани със зъбите, така и с венеца. Често срещан проблем по време на клинични прегледи в Норадент е оголването на тези тъкани или т.нар. рецесии.

Гингивалните рецесии са невъзпалителни състояния, които се характеризират с апикално преместване на нивото на маргиналния гингивален (венечен) ръб под това на емайло-циментовата граница.

Отдръпването на венците води до оголване на корена. Създава се визуална представа за клинично “по-дълги” зъби, тъй като коренът става видим, както короната.

Причини за появата на рецесии на венците

 • Неправилни движения при миене
 • Неправилно използване на конец за зъби
 • Неправилно възстановяване на естествения контур (профила на изникване) на зъбите с пломби
 • Протетични конструкции с неправилна препарация – мостове, корони
 • Травми при дъвчене (травма от оклузия)
 • Пиърсинг на езика или на устната
 • Ортодонтско лечение – използване на прекомерни сили за преместване на зъбите, тънка алвеоларна кост, недостатъчна прикрепена лигавица и др.
 • Някои анатомични особености – високо прикрепен френулум (юздичка), мукогингивални връзки, костна дехисценция, недостатъчна аташирана гингива, неправилна позиция на зъбите и др.
 • Лоша орална хигиена
 • Вредни навици – гризане на нокти и др.

Симптоми за поява на рецесии

Много често пациентите се оплакват от визуална промяна в зъбите – изглеждат “по-дълги”. Това е напълно обяснимо, тъй като венецът се отдръпва и коренът се оголва. Структурата на кореновата повърхност е по-порьозна и податлива на задържане на плака. Поради тази причина рискът от развитие на кариес върху кореновата повърхност се увеличава. Симптомите могат бъдат неприятно усещане от студено, болка при хранене, черно петно, кавитация (дупка) и др.

При рецесиите зъбите стават по-чувствителни и реагират по-остро на механични и химични дразнители.

Заедно с оголването на венците се променя и нивото на костта, т.е. то намалява. При значително стопяване на костта, зъбът става подвижен.

Методи на лечение на рецесии

 • Консервативен подход
 • Хирургичен подход

Хирургичният подход е най-често прилаганият метод за лечение на гингивални рецесии. Съществуват две големи групи техники за покриване на оголени зъби – с тъкани по съседство на дефекта и с автогенни епително-тъканни или съединително-тъканни присадки от небцето или обеззъбен алвеоларен гребен.

В консервативният подход се включват различни видове фотополимери, глас-йономери, компомери и др. Иновативни композитни материали са разработени за покриване на кореновата повърхност при отдръпване на венците. Това са т.нар. естетични гингивални фотополимери, които са с розов цвят, подобен на този на венеца (Gradia Gum na CG).

Към консервативния метод може да се добави и специална техника на препариране (изпиляване) и оформяне повърхността при изработване на корони и поставяне на пломби (метод B.O.P.T.) Биологично ориентираната препарационна техника оформя обема на гингивалните (венечни) зенити според формата на короната или пломбата.

В дентално студио Noradent подхождаме индивидуално към всеки наш пациент, съставяме план и избираме най-подходящия подход за лечение на рецесии според клиничния случай.

Превенция и Профилактика

Нашият екип от специалисти в Noradent смята, че мотивацията и обучението в правилни техники на почистване са основополагащи за здрава и сияйна усмивка.

Изборът на четка и използването на допълнителни средства за добра орална хигиена като конци, интердентални четки, зъбен душ и вода за уста са от изключителна важност за превенция от образуване на рецесии.

На пациентите в Норадент препоръчваме редовни профилактични визити за професионално почистване на зъбите през интервал от 6 месеца. Регулярните посещения в денталния офис значително намаляват риска за рецесия на венците и развитие на гингивален и пародонтален проблем.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар