Денталното лечение при децата се различава значително от това при възрастните. Причините за това са много – от анатомичните и физиологичните разлики на млечните зъби от постоянните, до особеностите в поведението на децата, базирано на възрастовите характеристики. Именно това налага различен подход при процедурите и комуникацията с най-малките, когато става дума за тяхното зъболечение.

Защо е необходимо лечение на млечните зъби?

Временните (млечните) зъби са необходими за правилното развитие на челюстите при децата, за правилното хранене, което от своя страна е изключително важно за цялостното развитие на организма на подрастващите. Зъбите в този период са необходими и за правилния говор и имат отражение и върху естетичното възприятие у децата. Да не говорим за проблемите и травмата, която би причинила един силно болезнен зъб в устата на едно дете. То не би могло да се храни правилно, да спи, да живее качествено. Изключително погрешно е да се смята, че тези зъби не трябва да се лекуват само, защото ще се сменят след известно време. Ранната загуба на зъб може да доведе до сериозни ортодонтски деформации, които освен, че биха изискали скъпоструващи манипулации, биха причинили сериозен дискомфорт у детето, затруднения в храненето, говора, дори болки в долночелюстната става и други.

Характеристики на детската стоматология

Детската дентална медицина представлява съвкупност от няколко дентални специалности, но всички с насоченост към нуждите от дентално лечение на малчуганите. Тя включва:

  • Профилактика – почистване на плака,оцветявания, зъбен камък (при някои пациенти), обучение в правилно миене на зъбите
  • Лечение на кариеси – в Норадент предлагаме лечение с най-новите технологии, позволяващи да постигнем резултати без болка, а за възстановяванията (пломби) използваме високоестетични материали с голяма здравина и дълготрайност
  • Лечение на пулпити и периодонтити
  • Лечение на заболяванията на венците
  • Начално ортодонтско лечение на деформации – редовните прегледи при детски зъболекар позволяват навреме да се открият и диагностицират ортодонтски проблеми при най-малките, които могат лесно да се коригират без приложението на брекети или шини. В Noradent използваме специални силиконови ортодонтски апарати, които позволяват освен корекции в захапката, да се отстранят и редица вредни навици, довели до появата на криви зъби (смучене на пръст, на предмети, дишане през устата и други).

Как да подготвите детето си за първото посещение при зъболекар?

Първото посещение при стоматолога е от изключително значение за по-нататъшната нагласа на детето за бъдещо дентално лечение. Точно поради тази причина е важно да го заведете си при специалист, който работи предимно с деца, тъй като подходът е много важен! Но освен ролята на денталния лекар, родителите също заемат основно място във формиране на нагласата на децата си по отношение на оралното здраве и хигиена.

Препоръчително е преди първата среща на зъболекаря с малкия пациент, да се проведе разговор с родителите какви биха били евентуално техните притеснения, има ли детето някакви страхове, какво харесва то и тн. По този начин родителите също се подготвят за първата среща на малчугана със зъболекаря, стават по-спокойни и предават това спокойствие и всички.

Родителите не трябва да разказват на децата си за техни негативни преживявания на зъболекарския стол, нито да ги плашат със стоматолога. Напротив – трябва да представят ходенето при денталния лекар, като едно забавление и истински приятно преживяване, именно такова може да бъде то при денталните специалисти в Норадент.

Защо да предпочетете NoraDent за лечението на зъбите на вашето дете?

В дентално студио Норадент работи млад, енергичен, позитивен и непрекъснато усъвършенстващ се екип от дентални специалисти! Ние ще предложим уютна и спокойна атмосфера, съобразена с всички индивидуални нужди и особености. Всичко, което предлагаме в Noradent, се извършва с последно поколение материали, техники и методи. Важно всяка интервенция при детските зъби да се извършва от специалисти, работещи предимно с деца, за да се предотврати евентуално негативно поведение към зъболечението от страна на детето.

 

Детски зъболекар и свързани услуги:
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.