Възпалителните процеси, които се развиват в пулпата се наричат “пулпити”. В ежедневната ни практика в Норадент се срещат възпалителни заболявания на зъбната пулпа, които могат да имат полифакторна етиология. Ще разгледаме съответните фактори и симптоми.

Кои са факторите, причиняващи пулпит?

 • Механични – травми, фрактури
 • Химични
 • Термични
 • Бактериални – микроорганизми и техните токсини

Механичните, химичните и термичните причинители са основно свързани с неправилен протокол по време на лечение на кариес и изпиляване на зъб (за корона, мост и т.н.).

Най-честите причинители за развитие на пулпит са микроорганизмите и техните токсини. Действието им върху пулпната тъкан зависи от техния брой, вирулентност и големина на областта, върху която действат. Кариесът е най-честият източник на дразнене на пулпата.

Видове пулпити:

 • Остри
 • Хронични
 • Травматични

Всички те се разделят на реверзиблени (обратими) и иреверзиблени (необратими).

Съществува още една класификация, която разделя заболяванията на пулпата на симптоматични и асимптоматични. Нека сега разгледаме видовите симптоми.

Какви са симптомите при развитие на пулпит?

 • Остра и пулсираща болка
 • Болката не е локализирана в определен зъб
 • Ирадиираща (преместваща се) болка към ухото или долната челюст
 • Нощна болка
 • Непреминаваща от аналгетици болка и др.

Препоръчително е при наличие на симптоми да се потърси консултация със специалист. По правило еднакви симптомите могат да бъдат провокирани от различни процеси и да предполагат различно лечение.

Какви методи на лечение могат да се приложат?

След идентифициране и наличие на гореизброените симптоми, методите биват:

 • Конвенционално ендодонтско (кореново)
 • Биологично лечение

Конвенционалното кореново лечение включва поставяне на анестезия (упойка) и отстраняване на вътрепулпното съдържимо – нервите на зъба.
Пулпната тъкан представлява съвкупност от кръвоносни, нервни и лимфни съдове. Изключително важно е тя да се почисти както от коронковата така и кореновата част на зъба. Извършва се механична и химична обработка на кореновите канали, определяне на работната им дължина и последващото им запълване.

Специалистите от Noradent използват увеличителна апаратура (микроскоп) за по-прецизно и акуратно лечение. Всички тези манипулации (независимо от конкретните симптоми на пациента) се извършват с кофердам. Това е специално платно за изолация, което не позволява на слюнката да проникне и замърси оперативното поле – лекувания зъб.

Биологично лечение се провежда само при обратими стадии на възпаление на пулпата. При установен такъв стадий след подробно снета анамнеза на пациента, екипът на Норадент пристъпва към потвърждаване и на клиничните индикации. Този подход запазва виталитета (живота) на зъба. Той се мониторира на определен период от време.

Възможно ли е да има болка при лечение на пулпит?

Да, възможно е. След отстраняване на нерва на зъба, пациентът може да има тъпа болка няколко дни. Тогава могат да се приемат обезболяващи средства. След запълване на каналите и завършване на кореновото лечение също е възможно да се усеща дискомфорт и лека болка, която трябва да отшуми.

При децата начинът се проявяват същите симптоми, но лечението на пулпити е различен от този при възрастните. При тях не разполагаме с толкова много време при процедурите, защото те стават неспокойни и раздразнителни. Детските зъболекари в Noradent използват упойка (след тестване при алерголог), кофердам и специални медикаментозни пасти, повлияващи възпалителния процес в пулпата на млечните зъби.

Отнасяме се с много внимание и грижа към нашите малки пациенти. Децата са много интуитивни и искрени, затова изключително важно е изграждането на доверие между тях и нашите детски специалисти в Норадент.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.