Имплантът е изработен от небиологичен материал, който се въвежда в организма, за да изпълнява определени функции за продължителен период от време.

Под зъбни импланти могат да се разбират приспособления, които са поставени в челюстната кост, за да функционират като опорни зъби за изработване и циментиране върху тях на корони и мостове (неподвижни протезни конструкции) или като средство за задържане на снемаеми протези.

Конструирани са от две части – интраосална и надстроечна. Първата част често е винтова и с нея имплантът се фиксира в костта. Втората част е тази, за която се задържа протезната конструкция и остава над лигавицата.

Може ли организмът да отхвърли импланта?

Структурата му е изработена от титан. Това е биоинертен материал, който не предизвиква имунна реакция от организма, т.е. той не го разпознава като чуждо тяло (това само по себе си не е фактор за възникване на ситуация за нежелано последващо отстраняване).

Отхвърляне на импланта

Т.нар. “отхвърляне” представлява проблем, възникнал при оздравителния процес. Епителната и съединителната тъкан заздравяват за различно време след поставянето на имплант.

В този процес се произвеждат млади клетки. Има случаи, в които клетките на епителната тъкан (венеца) се разполагат между импланта и костта и тогава титаниевата структура няма връзка с костта и се покрива от венец. Това се определя като “отхвърляне на имплант.

Случаи на отстраняване

Причините за отстраняване на имплант могат да бъдат както от локален, така и от общ характер:

 • Неезказктно изпълнена методика по време на поставяне – недостатъчно разстояние от съседните зъби, недостатъчен обем кост и др.
 • Неправилно планиране и разчитане на 3D (скенер) изследването (анатомични особености) – поставяне на структурата много близо до мандибуларния канал на долната челюст, синуса и др.
 • Неадекватно натоварване с протезните конструкции
 • Наличие на възпалителни процеси в област, съседна на подлежащата на имплантиране
 • Поставяне в съзъбие с пародонтално заболяване в активна фаза
 • Неправилни грижи в поддържането на орална хигиена – лична и професионална
 • Недобро цялостно състояние в устната кухина
 • Някои системни заболявания и прием на лекарства
 • Проблеми, свързани със съсирването на кръвта и такъв вид медикаменти
 • Периимплантит – възпалителен процес, който прогресира в меките и твърдите тъкани около зъбния имплант. В някои случаи резорбцията (стопяването) на поддържащата кост прогресира и води до отстраняването на импланта
  И др.

Показанията за отстраняване на зъбен имплант могат да бъдат всички, изброени по-горе причини. Симптомите, които пациентите имат не винаги за отчетливи и забележими за тях.

Възможни са оплаквания като кървене, подуване и зачервяване на венеца около титаниевото тяло, изтичане на течност от съответното място, болка при натиск и др. – това са симптоми изискващи посещение при специалист с цел превенция от отстраняване на небиологичния материал.

Според нашия екип в Норадент честа причина за отстраняване на имплант е неподдържането на високо ниво на лична орална хигиена и нередовното професионално почистване в дентален офис.

Лична и професионална орална хигиена за превенция от отстраняване след имплантологично лечение

Личната орална хигиена вклчюва ефективно четкане на всички зъбни повърхности, използване на конец за зъби, междузъбни четки, вода за уста, зъбен душ и др.

Професионалната орална хигиена включва почистване на зъбен камък и полиране със специална система с въздух, вода и частици сода в оптимално отношение – Airflow.

На нашите пациенти в Noradent препоръчваме това да се случва на интервал от време – 6 месеца. На практика това са сред основните мерки, които пациентът трябва да взима (и следи стриктно за спазването им), за да не се стигне до нежелателно отстраняване на титаниевото тяло.

Защо да изберете НораДент?

В Noradent смятаме, че създаването на мотивация у нашите пациенти за грижите, които трябва да полагат след поставяне на имплант е основополагащо. Екипът ни отделя време и усилия в обучението и поддържането на оралната хигиена на всеки един пациент преди да започне планиране подобен тип лечение.

Предварителното планиране, изготвянето на подробен план на имплантологично лечение и допълнително назначените изследвания (рентгенографии, скенер и др.) са основа за бъдещ успех, както и минимизиране риска от нежелано отстраняване на биоинертния материал.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.