Постоянните детски зъби се различават от постоянните такива при възрастни пациенти. Те пробиват с незавършена минерализация, по-тънки зъбни структури и кариозните процеси при тях се развиват по-бързо. Лечението им отново изисква да се извършва от специалист с насоченост към детската стоматология.

Защо се появяват кариеси при деца?

Постоянните детски зъби са изложени на редица рискови фактори за развитие на кариозни процеси, неспирането на които, често водят до дужда от лечение. Тези рискови фактори са:

 • Лоша орална хигиена – децата рядко почистват зъбите си правилно, което води до натрупване на плака и развитие на кариозни процеси. Ако последните не се прекратят навреме, се налага лечение. Необходимо е миене два пъти дневно – сутрин и вечер, като вечерното измиване е най-важното. При деца, носещи ортодонтски апарати, е необходимо дори още по-засилена хигиена. Важно е родителите да осъществяват контрол дори при по-късна възраст на децата, а денталният лекар да покаже правилните техники за миене на зъбите, да препоръча подходящи четка и паста и да следи за изпълняването на насоките по време на профилактичните прегледи.
 •  

 • Неправилни хранителни навици – кариесите са резултат от натрупаната плака по зъбните повърхности, която остава непочистена след хранене. Най-рискови за развитие на кариес са сладките, тестените храни, газираните напитки също водят до разрушаване на емайла. Именно този тип храни и напитки са предпочитани от децата. Не само видът на храната, но и честотата на храненията има отношение към кариозността при децата. Честите междинни хранения поддържат една кисела среда в устата, която е идеална за развитието на кариесогенните бактерии. Игнорирането на тези процеси водят след себе си нежелани усложнения и нужда от дентално лечение
 •  

 • Нередовни профилактични прегледи – честотата на профилактичните прегледи е индивидуална за всяко дете. Препоръчва се те да бъдат 2 пъти годишно или 3 пъти годишно при деца, които са по-склонни към развитие на кариозни процеси. Целта на честите прегледи е да се открият навреме началните кариеси, което би позволило минимално-инвазивно лечение. Освен това се отбелязват рисковите фактори при всяко дете и се вземат мерки за намаляване на кариес-риска, така че за в бъдеще развитието на кариеси да бъде сведено до минимум. Редките прегледи и посещенията при детски зъболекар само, когато възникне проблем, водят до късно откриване на големи кариозни лезии, дълго и трудно лечение, да не говорим, че довеждат и до негативно отношение на децата към денталното лечение.
 •  

 • Анатомия – постоянните зъби пробиват с недостатъчно ниво на минерализация на твърдите зъбни тъкани и с по-тънки структури, което благоприятства по-бързото напредване на кариозния процес. Отделно, постоянните кътни зъби пробиват с по-силно изразен релеф на дъвкателната повърхност, което благоприятства натрупването на плака и затруднява почистването й.
 •  

 • Дефекти в развитието на твърдите зъбни структури – това може да са различни дисплазии, които могат да бъдат вродени или придобити, и не са толкова често срещани.

Защо е важно да посетите зъболекар навреме?

Посещенията при детския дентален специалист не трябва да се отлагат до момента, в който вече има належащ проблем, свързан с болка или някакъв дискомфорт. Важно е прегледите и евентуално лечението да започнат още в ранна детска възраст, за да може да се открият навреме началните кариозни лезии, което би позволило те да се лекуват без използването на “машинките. Отлагайки прегледите при денталния лекар с цел профилактика, както и лечението, възникналите проблеми се задълбочават и усложняват. Всичко това рефлектира върху отношението на децата към денталното лечение.

Методи за лечение на кариес на постоянни зъби

Лечението на кариеса на постоянните детски зъби зависи от големината на кариозния процес и от това колко напреднал е той. В Noradent предлагаме неинвазивно лечение на начален кариес без необходимост от машинно отстраняване на засегнатите твърди зъбни тъкани. В случай на по-дълбок кариозен процес лечението при нас се извършва безболезнено и с материали от най-високо качество. Кариесът се почиства след поставянето на упойка, а самото възстановяване (пломбата) се прави под специална изолация, наречена кофердам.

Профилактика

Профилактиката освен редовни прегледи, включва и редица методи за намаляване на риска от развитие на кариес, както и добра орална хигиена в домашни условия.

Други методи за профилактика са:

 • Флуоризация – представлява намазване на всички зъби с флуорен лак, което е хубаво да се извършва 2 или 3 пъти в годината, в зависимост от кариес-риска.
 • Силанизация – препоръчва се за дъвкателните зъби, при които има изразен релеф, който благоприятства натрупването на плака.
 • Професионално почистване на плака и камък – при по-големите деца започва да се наблюдава натрупване на зъбен камък, който води до възпаление на венците и отделно до развитието на кариеси, чието лечение ще последва. Необходимо е да се отстрани от денталния специалист.

Какво точно представлява силанизирането на зъбите?

Силанизирането е профилактична процедура, която има за цел да намали риска от развитие на кариес по дъвкателните повърхности на кътните зъби при децата. Тези зъби пробиват със силно изразен релеф, наречен “дълбока ретентивна фисура”, който довежда до лесно натрупване на плака в тези участъци и трудното й отстраняване.

Целта на силанта е да “запълни” тази фисура, да я направи гладка и по този начин да я предпази от натрупването на плака. Отделно част от силантите са обогатени с флуор, който допълнително заздравява структурата на зъбите.
В Норадент протоколът ни за работа, който гарантира максимално качество и издръжливост на силантите, е следният:

Зъбът се почиства от плаката с четка и специална паста. Тества се за кариес и, ако се открие такъв, се почиства.

 1. Поставя се изолацията от кофердам.
 2. След изолацията се слага и самият силант.
 3. Зъбът се проверява на височина и се полира.Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.