Кариесът е най-широко разпространеното заболяване на зъбите. Той е най-честата причина за развитие на пулпит (възпаление на пулпата). Кариесът се характеризира с деминерализиращи и деструктивни процеси в твърдите зъбни тъкани (емайл и дентин). Кариозната лезия може да обхване всички зъбни повърхности – дъвкателната, страничната (между зъбите), вътрешната (към езика и небцето), външната (към бузата), шиечната, кореновата.

Хроничният кариес се развива бавно и често без симптоматика. Когато кариозната лезия е достигнала до най-дълбоките слоеве на дентина и е засегнала нерва на зъба начинът на лечение се усложнява. В зависимост от много фактори, които преценява денталният лекар, се пристъпва към опит за провеждане на биологично лечение или към рутинно ендодонтско (кореново) лечение.

В зависимост от индикациите, нашият екип в Норадент решава към кой от двата варианта на лечение да подходи. Преди почистването на кариеса пациентът се разпитва относно сегашни и отминали симптоми от съответния зъб. При дълбок кариес може да се проследява следова болка (оставаща след премахване на причинителя), болка при различен вид механични, термични дразнители и т.н.

Какво е биологично лечение?

Биологичното лечение е опит да се съхрани виталитета (живота) на зъба. Екипът ни в Noradent го нарича опит или възможност, тъй като не можем да гарантираме, че ще бъде 100% успешен. След снета анамнеза, клиничен преглед и рентгенова снимка, пациентът се информира за вариант на евентуално биологично лечение. Денталният лекар преценява дали ще подходи към този вид лечение след като почисти кариеса и види размера на улцерата, ако такава има. Улцерата представлява открита комуникация между дентина и нерва на зъба, която се появява по време на почистването на кариозната маса.

Видове биологично лечение

  • С индиректно покритие
  • С директно покритие

При останал слой здрав дентин около 0,5 мм и през него прозира пулпното рогче на зъба (нерва на зъба) се пристъпва към индиректно биологично решение. Когато при почистването на кариеса се открие комуникация между пулпата и дентина (улцера) се подхожда с директен метод на покритие. И при двата вида лечение се поставя специален биопоносим материал, който се стреми да изгради бариера между двата слоя на зъба и да го запази витален (жив). Материалите, които най-често се използват са МТА, Biodentin, Ca(OH)2 (кациев хидроксид) и др. Те имат антибактериално действие и стимулират минерализацията на дентина и индуцират образуването на “дентинов мост”.

Кога се прави биологично лечение на зъб – индикации?

  • При добро общо състояние в устната кухина (кариес резистентност)
  • При поддържане на добра орална хигиена
  • При млади пациенти
  • При мотивирани пациенти
  • При размери на улцерата до 0,5 мм
  • При възможност за спиране на кървенето от улцерата и др.

Етапи

При индициран клиничен случай за биологично лечение се използва специална изолация. Тя представлява платно (кофердам), което поддържа оперативното поле чисто и възпрепятства навлизането на слюнка. След почистването на кариозната маса, тъканите се обработват с разтвори и се поставя специален материал върху улцерата (директно покритие) или нейната проекция (индиректно покритие). За по-прецизна и качествена работа специалистите в Noradent използват увеличителен микроскоп.

В нашата дентална клиника Норадент вярваме в успеха на биологичния тип на лечение при правилни индикации, екзактно изпълнена техника на работа и регулярен мониторинг.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.