Пулпитите и периодонтитите представляват възпалителни процеси, ангажиращи нервните и кръвоносните съдове на зъбите. Основната причина за развитието им са нелекуваните кариеси, които с времето напредват в дълбочина и засягат “нерва” на зъба. Обикновено се характеризират със силна спонтанна или постоянна болка, която често се засилва през нощта и смущава съня. Може да протичат и безсимптомно.

Лечението на пулпити при децата се различава от това при възрастните пациенти. Разликата произлиза от анатомичните и физиологичните особености на временните зъби. Много важен фактор в процеса на лечение е възрастта на по-малките пациенти.

Стъпките при лечение на пулпит на временните зъби са две:

  • В първото посещение след диагностициране на проблемния зъб се поставя анестезия (упойка). Тя е задължителна при този тип лечение. Упойката намалява до минимум болката и дискомфорта, които биха причинили негативно отношение на детето към бъдещото дентално лечение в последствие. Зъбът се отваря, почистват се кариесът и възпалената пулпна тъкан. Поставя се постоянно лекарство и цимент. При възможност предварително се поставя изолация от кофердам, за да може да се осигури максимално сухо и чисто поле за работа.
  • Във второто посещение зъбът се завършва с постоянна пломба от висококачествен фотополимерен материал.

Едно от усложненията на нелекувания пулпит е периодонтитът. При него възпалението преминава извън кореновите канали на зъба и обхваща костта около тях.  При периодонтит на млечен зъб съществува опасност от засягане на зародиша на постоянния зъб и засягане на общото състояние на детето (висока температура, отпадналост, подуване в областта на меките тъкани). Тези случаи налагат предписването на антибиотик.

Стъпките при лечение на периодонтит са три или повече:

  • Поставяне на упойка и почистване на кариезната маса и възпалената тъкан. Медикаментозна вложка за различен период от време.
  • В следващото посещение при липса на симптоматика, зъбът се затваря с постоянно лекарство и цимент.
  • В третото посещение се поставя постоянна пломба от композит.

Лечението на този тип възпалителни заболявания е от изключителна важност. Неглижирането на проблемите при млечните зъби може да доведе до болка, отказ от хранене, сериозни възпалителни процеси в костта, засягане на зародиша на постоянния зъб, смущаване на неговия пробив, влошаване общото здраве на детето и други.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.