Честа причина за козметичен дефект на зъбите е промяната в цвета им. Факторите, влияещи върху цвета на зъбите са вътрешни (пре- и постеруптивни) и външни. Към ендогенните спадат зъбната флуороза, тетрациклиновото оцветяване, системни заболявания като цьолиакия, зъбни дисплазии и др.

Какво е зъбна флуороза?

Флуорозата представлява дефект на твърдите зъбни тъкани (емайл и дентин), който се дължи на прием на флуор в дози, по-високи от оптималните. Честа причина за флуороза е регулярна диета с прием на минерална вода с количество на флуор в нея над 1,5 мг/л. Високата концентрация на флуор във водата води до смущения в амелобластните клетки и вследствие се образува дефектен матрикс.

Този дефект в зъбите може да се развие единствено в периода на изграждане на зъбите (преди пробива им). Това означава, че с най-голям риск от развитие на зъбна флуороза са децата до 8 годишна възраст.

Зъбната флуороза може да засегне временното (при действие от втория триместър на бременността) и постоянното съзъбие (при действие до 8 годишна възраст).

Съществуват пет степени на флуороза:

  • По-леките се характеризират с тебеширено-бели петна по зъбите
  • По-тежките – с кафяви линии и петна, грапава и порьозна зъбна повърхност, емайлова крехкост и трошливост

Не бива да се смята, че флуорната профилактика е вредна, тъй като когато флуорният йон се включи в апатитните кристали на химичната решетка, емайлът става по-устойчив на киселинни атаки. Получава се съединение флуорапатит, което заздравява структурата на емайла. Флуорна профилактика се назначава само от лекуващия лекар по дентална медицина. Той изготвя индивидуална програма след прецезиране на приеманото количество флуор във водата и други източници.

Как се избелват зъбите при флуороза?

Лечението зависи от степента на тежест на зъбната флуороза. В по-леките степени се използва избелване като метод на изравняване на цвета. Специалистите в Норадент препоръчват домашно избелване, тъй като е необходима по-голяма продължителност и контрол. Изработват се индивидуални шини, в които се поставя избелващ гел за определен период от време. Шините са от специален мек материал, който не дразни и не травмира венеца. Пациентите се обучават в използването и почистването им от нашия екип. Препоръчително е да се включи реминерализираща и десензитираща терапия при поява на чувствителност. Тя може да се локализира в областта на венеца или зъбите. При неповлияване на някои по-упорити и тъмни петна може да се приложи допълнителна процедура със системата ICON. Това е иновативен и съвременен метод. В Noradent използваме специална изолация с кофердам преди начало на процедурата. ICON включва обработване на емайловата повърхност със специални разтвори и инфилтрация на течна смола, която запълва микропорите в структурата на петното.

При по-тежките степени на зъбна флуороза се включва протетичен план на лечение. Той включва директни композитни възстановявания (т.нар. бондинг), фасети, корони и др.

Какво препоръчва НораДент?

Нашият екип препоръчва избелване в домашни условия на оцветени зъби, в резултат от флуороза. Стремим се да започнем от неинвазивен и минимално инвазивен метод на лечение. Важно е да изслушаме и разберем точния проблем и притесненията на пациента, за да успеем да му помогнем. Noradent е дентално студио, за което основна цел е грижата и индивидуалното отношение.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.