Най-разпространеното орално заболяване е кариесът на зъбите. То е мултифакторно и се характеризира с деминерализация и деструкция на твърдите зъбни структури – емайл и дентин.
Причините за развитието на кариес са микроорганизмите в зъбния камък и плака, въглехидратна диета на хранене, дефекти и дисплазии на емайла и дентина и др.

В дентално студио Норадент зъбният кариес може да бъде лекуван консервативно (с борери и машини) и неинвазивно (чрез реминерализиращи и флуоризиращи средства).

Какви видове пломби съществуват?

  • В съвременната дентална практика най-често разпространените пломби са композитните. Това са т. нар. от пациентите “бели” пломби. Преди години са се използвали метални пломби от амалгама. Те вече не се препоръчват заради токсичното действие на живака в състава им.
  • Фотополимерните обтурации (композитни пломби) имат най-голямо приложение поради не само добрите си механични качества, но и естетически такива.Техните физико-механични характеристики са цветови нюанси, наситеност, транспарентност, опалесцентност, абразивоустойчивост, издръжливост на опън, рентгеноконтрастност, степен на полируемост, манипулативни качества и др. Композиционните материали се състоят от дисперсна среда – органичен матрикс, дисперсна фаза – пълнител, активатори и свързващи вещества. Връзката им със емайла и дентина е микромеханична. Пломбите имат биологична съвместимост със зъбните тъкани.

Необходимо е при всяка клинична процедура на лечение на кариес с композитна пломба, оперативното поле да бъде изключително чисто. Поради тази причина е препоръчително да се използва изолация – кофердам.

Какъв е протоколът на поставяне на пломба в Норадент?

В Noradent преди началото на такава процедура се поставя упойка, за да бъде пациентът спокоен и да не изпитва болка. След почистване на кариозната лезия се поставя платно (кофердам), с което се защитава зъба от замърсяване със слюнка. Следва послойно нанасяне и моделиране на композитния материал като се спазват всички анатомични особености на загубените зъбни структури. Последния етап е финирането и полирането на пломбата.

Пломбите от фотополимер могат да се поставят на всички зъбни повърхности с изключение на кореновите. При кариес на корена е препоръчително да се използва глас-йономерен материал (ГЙЦ). Вече съществуват нови поколения ГЙЦ, който е естетичен и има възможност да се полира подобно на композита. Връзката му с твърдите зъбни (калцифицираните) структури е йонна и са биосъвместими.

Как да изберем от какъв материал да бъде пломбата?

Отговорът на този въпрос е решението на лекуващия дентален лекар.

След диагностициране, определяне големината на дефекта, вида на засегната повърхност на зъба, качествата на материалите, екипът на Норадент преценява кой вид да използва.

Защо да се доверим на Noradent?

Кариесът на зъбите е ежедневна практика както за нас, така и за повечето дентални клиники. В Норадент подхождаме с грижа и индивидуално отношение към проблемите в зъбния статус и желанието на всеки пациент за излекуването им. Изготвяме план на лечение и обсъждаме вариантите за изпълнението му. Стремим се да изградим доверие с нашите пациенти, защото само тогава те се чувстват спокойни при всяко посещение в клиниката ни.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.