Гингивитът е пародонтално заболяване, което се изразява във възпаление на гингивалните тъкани. Основният етиологичен (причинен) фактор за развитието на заболяването на венците при децата, а и при възрастните, това е зъбната плака.

Други фактори, като хормоналният дисбаланс при тийнейджърите, приемът на лекарства, също могат да отключат гингивално заболяване и да допринесат за тежестта на протичането му.

Симптоми на възпаление

Основните симптоми, които говорят за налично гингивално възпаление, са кървенето при миене на зъбите, зачервеният цвят на венеца, промяната в контура и обема на венечните тъкани – те стават подпухнали и оголемени. Здравият венец не кърви, когато си миете зъбите, а цветът му е бледорозов. Когато е здрав, той е плътно прилепнал към зъбите.

Лечение на заболявания на венците при деца

Основното лечение на гингивитът при деца е редовната професионална орална хигиена. Препоръчително е тя да се извършва на интервал от 6 месеца, като при деца в по-висок риск от гингивално заболяване (деца с лоша орална хигиена, ортодонтски деформации) се препоръчва този интервал да бъда скъсен на през 4 месеца.

В дентално студио Норадент предлагаме висококачествено почистване на зъбен камък и плака, полиране на зъбите и обучение на пациентите в правилните методи за почистване на зъбите в домашни условия. Специалистите ни ще предложат на детето Ви правилните средства, за да го мотивират да поддържа добра орална хигиена вкъщи.

Причини за възпаление на венците при деца

Основният етиологичен фактор за гингивалното възпаление е зъбната плака. Когато дълго време тя не се отстранява качествено, започва да се натрупва по зъбните повърхности и да предизвиква едно хронично дразнене и възпаление. В детска възраст често оралната хигиена е занемарена, което освен до развитието на кариеси, води и до гингивити. Освен плаката, може да действат и други фактори, които да утежняват протичането на заболяването – това са хормоните при юношите, приемът на определени лекарства.

Видове възпаление на венците при децата

Гингивалните заболявания могат да бъдат класифицирани в различни категории според различни фактори. Най-общо се разделят на такива, причинени основно от зъбната плака (плак-асоциирани), и такива, предизвикани от други фактори (неплак-асоциирани). Възпалението на венците може да се раздели също и на локализирано и генерализирано.

Плаково-асоциираните гингивити са най-честите в детско-юношеска възраст. При тях основна роля за развитието играе лошата орална хигиена. Предразполагащи фактори за натрупването на плака около зъбите, може да бъдат различни ортодонтски деформации като струпване на зъби, често се среща в периода на пробив и смяна на зъбите, тъй като децата не почистват добре в областта, където пробиват зъби, поради дискомфорт.

Възпаленията на венците могат да бъдат причинени от плаката, но за тежестта им да допринасят приемът на редица лекарства (например лекарства при хипертония, конвулсии и други), или системни фактори, като хормоналният дисбаланс (при подрастващи пациенти например).

При неплаково-асоциираните гингивити, зъбната плака присъства като утежняващ фактор, но самото заболяване се предизвиква от други причини. Отстраняването на плаката не би било достатъчно за справяне със самото заболяване.Този тип заболяване на венеца може да бъде причинен от бактериална, гъбична или вирусна инфекция, както и от заболявания с генетичен или системен произход.

Профилактика на възпалението на венеца при децата

Профилактиката включва професионална орална хигиена през определен интервал от време, редовни профилактични прегледи при дентален специалист, предписване и използване на допълнителни средства за хигиена, както и обучение и мотивация за правилно отстраняване на плаката в домашни условия.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.