Често в Норадент идват пациенти, които се интересуват от предимствата и недостатъците при протетично лечение с имплант или зъбен мост. Въпросите им са съвсем основателни и необходими, за да се премине към избор на вариант за лечение.

Липсата на един или повече зъби е причината за търсене на вариант за възстановяване както на дъвкателната функция, така и за хармонизиране на естетичната усмивка.

Защо липсва зъб?

 • Травма – различен вид фрактури
 • Дълбок кариес, който не позволява да се възстанови зъба
 • Персистираща инфекция около корена на зъба, която не може да се излекува
 • Огнищна инфекция
 • Киста и др.

От какво зависи дали ще се избере поставяне на имплант или зъбен мост?

 • Броя на липсващите зъби
 • Наличието на достатъчен обем кост при имплантологично лечение
 • Анатомията в съседство на липсващия зъб – при имплантологично лечение
 • Наличието на системни заболявания и прием на специфични лекарства
 • Нивото на лична орална хигиена
 • Честотата на профилактични визити за професионална почистване на плака и зъбен камък
 • Цялостно състояние на устната кухина – зъби, венец, зъбозадържащ апарат и др.

Как да възстановим липсващ зъб?

Липсващ зъб може да се възстанови с изработването на зъбен мост или поставянето на имплант. Според екипът от специалисти в Noradent решението се взима въз основа на много локални и общи фактори.

Какво представлява зъбният мост?

Зъбният мост представлява цялостна свързана структура, която се състои от мостоносители (зъбите ограничаващи дефекта) и мостово тяло (прототип на загубения зъб). Зъбен мост може да се изработи от цирконий, прескерамика, цирконий покрит с керамичен слой, металокерамика. При всички материали се налага зъбите, ограничаващи дефекта да бъдат изпилени. Това не е препоръчително за здрави зъби (витални зъби, без кариеси и пломби). Зъбният мост е по-трудоемък за почистване от пациента, тъй като зъбите в него свързани.

Съществува и вариант на адхезивен зъбен мост. Той се изработва от фотополимерен материал, подсилен със стъклени влакна. Адхезивният зъбен мост се задържа към съседните зъби без те да те изпиляват. Той се препоръчва само при липсващи зъби в предните участъци. Основно предимство на мостовите конструкции е краткия период за който могат да се изработят.

Какво представлява имплантът?

Това е структура, която представлява единичен титаниев винт, който е биопоносим и биосъвместим с човешкия организъм. Той се поставя в костта и замества функцията на корена на липсващия зъб.

Преди да се вземе решение да се постави имплант, екипът на Норадент назначава 3D изследване, с което се планира мястото на поставянето му, както и точния му размер. Правилното планиране при имплантологичното лечение е базисно за успешния му резултат.

Предимство при избор на този вид протетично лечение е липсата на изпиляване на съседните зъби. Имплантът е отделен, несвързан със седените зъби. Това способства за по-лесното му почистване.

Основен недостатък на възстановяването с имплант е по-дългия период от време, в който пациентът е с липсващ зъб в устата. Необходимо е да се изчаква остеоинтеграцията на импланта и оформянето на венеца след това. При поставяне му в зоната на усмивка се изработват временни корони по време оздравителния процес.

Противопоказания за поставяне на имплант са прием на бифосфонати, неконтролиран диабет и др системни заболявания, инфекции в съседни зъби, пародонтални заболявания в активна фаза и др.

Имплантът или мостът е по-доброто решение?

Този отговор е нееднозначен и категоричен. Подходът на лечение се избира според желанието и възможността на пациента, клиничното установените предимства и недостатъци на протезното поле, допълнителните изследвания (3D и рентгенографии), цялостното здравословно състояние. Нашият екип в Noradent вярва в индивидуалния подход и избор на лечение.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.