Алтернативен метод за лечение на кариес при деца – без страх и без болка

Всеки човек в днешно време е добре запознат с лечението на кариозните заболявания, при които вече се наблюдава разрушение на твърдите зъбни тъкани (емайл и дентин). Най-общо то включва почистване на кариозната лезия с т. нар. зъболекарски ‘машинки’ и последващo поставяне на пломба.

Този начин на отстраняване на кариеса винаги е съпроводен с неприятно усещане и болка. При пациенти (най-вече деца), които отказват лечението да се извърши с анестезия (упойка) е необходимо да се използва алтернативен метод. Най-честите причини са страхът от шума при “изборване”, поставянето на упойка и болка.

Почистване на кариес с гел
Почистване на кариес с гел

При силно тревожни пациенти и деца, които трудно склоняват към лечение посредством конвенционалните методи, може да се приложи такъв, който напълно/частично изключва почистването на кариеса с “машинки” и предхождащото поставяне на анестезия.

Методът се основава на приложението на специален гел с ензимна активност (Brix 3000), който реагира единствено и само с кариозната тъкан, като я размеква и прави максимално лесна за отстраняване посредством така наречените екскаватори (наподобяващи лъжичка).

По-притеснителните деца реагират много по-добре на този метод на лечение, приемат го като игра и не асоциират в последствие денталното лечение с болка и притеснение. При този начин на почистване на кариеса болката и дискомфорта са сведени до минимум.

Посредством технологията на Brix 3000 малките ни пациенти си тръгват от денталния офис със здрава и широка усмивка. За нашият екип в Норадент основна цел е здравето и спокойствието на пациента.

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар