Почиствате ли езика си? Не… А защо?
Почистване на езика
Почистване на езика

Много пациенти идват с едно единствено оплакване – лош дъх! Причините могат да са много, но една от тях е  непочистването на езика при миене на зъбите. Защо това е така? Горната повърхност на езика е релефна (с множество вдлъбнатости – фисури и изпъкналости – папили). Това води до задържане на голямо количество плака и бактерии. Ако не се поддържа хигиена на езика бактериите започват да разграждат хранителните остатъци и да се отделят летливи серни съединения, които водят до неприятен дъх. Немиенето на езика може да доведе до възпаление на венците (гингивит) и висок риск за развитеие на кариеси. Около 80% от бактериите, обитаващи устната кухина, се намират върху езика. 80% пък от тези бактерии, населяващи езика, са разположени в най-задната му част (корена на езика).

С какво може да почистваме езика си?
– специална четка за език – скрепер
– с четка за зъби, която на обратната страна има приспособление за почистване на езика
– с четката, която използвате за миене на зъби (винаги след като сте я измили с вода)

Кога и как трябва да почистваме езика си?
След всяко миене на зъби езикът се изчетква. Поставя се паста за зъби на четката или скрепера и се извършват плавни, бавни движения в посока от корена към върха на езика (отзад-напред) без да се натиска силно, за да не се предизвика рефлекс за гадене. Тези движения се наричат измитащи като се извършват само в една посока без четката да се връща в обратна. След няколко движения четката се почиства на течаща вода и се използва отново. Накрая може да се използва освежаваща вода за уста.

Почиствайте езика си, за да имате здрави зъби и свеж дъх…
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар