Как да се справим с лошия дъх и какво го предизвиква?

Често пациентите се оплакват от лош дъх в устата. Една част усещат проблема, осъзнават, че това не е съвсем в реда на нещата и се обръщат към своите дентални лекари за консултация и помощ.  Други пък имат неприятен дъх, но по редица причини не го забелязват или просто не обръщат внимание на проблема. А той засяга не само пациента, но и околните.

До какво води лошият дъх?

– Възможно е да понижи самочувствието и да тласне към социална изолация. Много пъти виждаме как наши приятели и познати слагат ръка на устата или пък спазват голяма дистанция при разговор. Това е само началото. След време, това може да прерасне в нежелание за излизане от вкъщи и комуникация с хората.

Какво може да предизвика лош дъх?

– Лоша орална хигиена – Често пропускането на миенето на зъби вечер води до ферментация на хранителни остатъци в устната кухина. Това е така, тъй като през нощта се отделя по-малко количество слюнка и поради тази причина защитните й функции са ограничени. И така човек се събужда с неприятен дъх.
Горната повърхност на езика представлява резервоар за развитие на много бактерии. Често по него има бели налепи.  Поради тази причина четкането на зъбите трябва да бъде последвано от четкане и на езика с измитащи движения от корена към върха му.

– Нередовно професионално почистване на зъбен камък и плака – Пропускането на клиничното профилактично почистване води до възпаление на венците и неприятен дъх. Това са симптоми, които повечето пациенти не могат да открият сами. И това е нормално, тъй като те не могат да знаят и разпознават всички изяви и симптоми на възпалението. И тогава вече четката и пастата вкъщи са безсилни. Колкото и усърдно да мият зъбите си –  ефект няма. Необходимо е посещение при дентален лекар, който извършва професионалното почистване на зъбен камък и плака.

– Лош зъбен статус – Множество кариеси, усложнения от кариозни процеси (пулпити и периодонтити), пародонтални проблеми (гингивити и пародонтити), недобре изработени обтурации (пломби) и неснемаеми протезни конструкции (корони, мостове).

– Сухота в устата (ксеростомия) – Признак на общо заболяване или спане с отворена уста.

– Helicobacter pylori – Това е бактерия, за която се смята, че една от причините за лошия дъх. Високото й микробно число е свързано с проблеми в стомашно-чревния тракт. Необходима е консултация със специалист гастроентеролог.

– Системни заболявания – диабет, гастро-интестинални проблеми (гастрит, язва, заболявания на хранопровода), полипи и възпаление на дихателните пътища (хрема, синузит, тонзилит), хормонални проблеми, синдроми със симптом ксеростомия.

– Тотално обеззъбяване при възрастни хора – Необходимо е регулярно почистване на протезните конструкции с четка , паста и специални таблети.

– Прекаляване с консумация на алкохол.
– Тютюнопушене.
– Гладуване.

Как да се справим с лошия дъх?

file1075191916

– Поддържане  високо ниво на лична орална хигиена (миене на зъбите и езика всяка сутрин и вечер, ползване на конци за зъби и вода за уста, изплакване с вода след всяко хранене, дъвчене на дъвки без захар), редовни профилактични прегледи и почиствания при дентален лекар.
– Лечение на зъби.
– Редовно и здравословно хранене, достатъчен прием на течности. Консумация на храни, богати на антиоксиданти и витамин C. Морковите, ябълките, целината, мюслите способстват за почистване на зъбните повърхности и предотвратяват задържането на храна между тях,  както и стимулират отделянето на слюнка.
– Консултация с други специалисти за търсене на общо заболяване.

 

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар