Тауродонтизъм

Тауродонтизмът е състояние на удължена във вертикална посока пулпна камера в коронарната част на зъба за сметка на скъсена коренова част. Като резултат от това пода на пулпната камера и нивото на фуркацията е преместено апикално. Най-често то се среща при постоянните молари (кътните зъби). Могат да бъдат засегнати единични зъби или група зъби.

Клинично тези зъби нямат специфични белези, могат да се открият като случайна находка на рентгенография. Това и е причината да напиша малко повече за това състояние, тъй днес попаднах на такъв зъб. Пациентът ми дойде с оплаквания от зъб 37 (разлепена корона) и контролна рентгенова снимка, на която забелязах удължената пулпна камера на зъб 38.IMG_6934

Вдясно на снимката се виждат зъб 37 и 38 (с тауродонтозъм).

Причината за тауродонтизма е грешка или късна инвагинация на влагалището на Хертвиг, отговорно за образуването на корените и фуркацията. Може да настъпи в резултат на генни мутации.

Това зъбно нарушение се среща като свързано със заболяването Amelogenesis imperfecta hereditaria (автозомно-доминантно заболяване с характерни структурни аномалии в образуването на емайл), както и с някои синдроми (синдром на Даун, синдром на Клайнфелтер и др.).
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар