Ортодонтска профилактика и лечение при деца – трейнери

Разпространено сред родителите е мнението, че деформациите на челюстите, проблемите в захапката и така наречените „криви зъби“, са наследствени и нищо не може да се направи, за да се предотврати този проблем. Често това  е погрешно.

Зъбно-челюстните деформации и проблемите в отделната зъбна дъга могат да бъдат резултат от група фактори, наречени вредни навици. Те могат да се установят от родителите или от денталния лекар по време на профилактичните прегледи на техните деца. Колкото по-рано се осъществи първият преглед, толкова по-навременни мерки биха могли да се предприемат както за лечението на кариозните заболявания на зъбите, така и за предотвратяване на тежки малоклузии (абнормно съотношение между челюстите), които биха изисквали дълго и продължително ортодонтско лечение с брекети.

Вредните навици, които водят до проблеми, свързани с подреждането на зъбите, нормалното развитие и съотношение  на челюстите, са:

 • Смучене на пръст (най-често палец), долна/горна устна или друг предмет
 • Дишане и спане с отворена уста.
 • Инафантилно гълтане (с език разположен между зъбите). При норма след пробива на всички временни (млечни) зъби, преглъщането става с език намиращ се зад горните фронтални зъби и притискащ небцето

Вредните навици в детска възраст резултират в проблеми като:

 • Отворена захапка
 • Наклонени напред зъби
 • Надостатъчно развити челюсти и зъбни дъги
 • Струпване на зъби и др.

При предприемане на лечение без отстраняване на причините, довели до тези деформации, може да се стигне до рецидив (повторна изява на проблема).  Възможна е корекция на установените вредни навици в ранна детска възраст. Навременните мерки могат да избегнат бъдещо лечение с брекети/алайнери.

За отстраняване на вредните навици, направляване правилния пробив на зъбите, разширение на челюстите и корекция на захапката служат група профилактични ортодонтски апарати, наречени трейнери. Те са силиконови двучелюстни апарати, които се носят основно през нощта и служат за установяване на носно дишане, коригиране позицията на езика в покой и при гълтане, правилно развитие на зъбните дъги и подреждане на зъбите.

Приложение на трейнери (Myobrace): 

 • След 3 – годишна възраст (в зависимост от деформацията)
  Трейнер
  Трейнер
 • Работят в комбинация с упражнения, които денталнияр лекар показва
 • Тези апарати могат да се превърнат в игра, която прави процесът по-интересен и вълнуващ за детето
 • Може да се започне лечение в периода на временно съзъбие и да продължи до периода на смяна на млечните с постоянните зъби (смесено съзъбие)

Лечението с трейнери продължава различен период от време в зависимост от тежестта на деформацията, съдействието на детето и контрола на родителите.  Екипът на Норадент препоръчва редовни профилактични прегледи на малките пациенти с цел навременна диагностика и лечение.

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар