Отдръпване на венеца от зъбните шийки? – отговаря Д-р Аника Чолакова

Много пациенти имат проблеми не само със зъбите, но и с венците. Един от тях са рецесиите (отдръпване на венеца от зъбните шийки). Много често въпросът, на който трябва да отговорим е “Защо зъбите ми се оголват” или  “Защо зъбите ми стават по-дълги”?  За да бъда максимално полезна, реших да помоля моята колежка Д-р Аника Чолакова, лекар по дентална медицина с насоченост пародонтология, да даде кратко интервю на тази тема, за да получим отговорите, които търсим:

Какво представляват гингивалните рецесии, Д-р Чолакова?

IMG_7083

Гингивалните рецесии представляват апикално преместване (т.е. по посока на корена) на позицията на маргиналния гингивален ръб (венеца) под емайло-циментовата граница. Често пациентите идват при нас с оплакването, че зъбите им са станали  „по-дълги“, защото не само короната, а и коренът на зъба става видим.

До какво могат да доведат рецесиите?

Гингивалните рецесии могат да доведат до свръхчувствителност на оголените зъби, влошаване на естетиката на съзъбието и до развитие на кариозен дефект (кариес). Тяхното наличие затруднява плак-контрола на пациента (хигиената), което пък от своя страна води до развитие на възпаление и задълбочаване на рецесиите.

Какви са причините за появата им?

Основната и най-честа причина за развитието на гингивалните рецесии е травмата на гингивалните тъкани, причинена от:

 • Неправилното миене на зъбите,
 • Неправилното използване на дентални конци,
 • Свръхконтурирани обтурации (пломби с прагове),
 • Протетични конструкции (корони, мостове),
 • Травма от оклузия (травма при дъвчене),
 • Наличие на пиърсинг на устната или езика.

И още – лошата орална хигиена, високо прикрепеният френулум (юздичка), костната дехисценция, неправилната позиция на зъбите, вирусните инфекции на гингивалните тъкани, вредните навици като гризене на нокти също могат да бъдат причини за появата на гингивални проблеми (рецесии).

Ортодонтското лечение при определени условия може да предизвика също появата на гингивални рецесии – при недостатъчна прикрепена лигавица, тънка алвеоларна кост, както и при използването на прекомерни сили за преместване на зъбите.

Как се лекува този проблем?

Подходът при лечението на гингивалните рецесии може да бъде консервативен и хирургичен. Последният е най-често прилаганият и с най-добри естетични и дълготрайни резултати. Мукогингивалната хирургия има за цел корекция на морфологията, позицията и дебелината на гингивалните тъкани. Техниките за покритие на оголените корени се разделят на две големи групи – с тъкани по съседство на дефекта и с автогенни епително-съединителни или съединително-тъканни присадки, взети от небцето или обеззъбен алвеоларен гребен. Кой метод ще бъде приложен зависи от преценката на денталния лекар, като използването на автогенни присадки си остава „златен стандарт“ за лечение на рецесии.

Ето снимки на пародонталнен случай след възстановяване на рецесия на зъб 14 по хирургичен метод:

Преди лечение
След лечение

Консервативният (неинвазвен) подход  включва използването на глас-йономерни цименти, компомери, композити, както и разнообразни комбинации от тях. Днес има разработени и т. нар. естетични гингивални композитни материали (например Gradia Gum на GC). Те са розови на цвят и са специално разработени за възстановяване на лезии  в цервикалната (шиечната) област.

Според Вас има ли възможност за превенция и профилактика?

Да възможно е. На първо място е правилното миене на зъбите. Пациентът трябва да бъде обучен в правилна техника на четкане на зъбите. Той трябва да използва мека четка. Желателно е конците за зъби да бъдат заменени от интердентални (междузъбни) четки. Редовното посещение при денталния лекар за професионално почистване на зъбите (на 3-4 месеца) значително намалява риска от поява на гингвален и пародонтален проблем.

Правилно четкане
Правилно четкане

Препоръчителна техника на миене на зъбите: 

 • Зъбите се мият най-малко 2 пъти на ден, по 3-4 минути. Винаги започвайте от горната челюст и след това преминете към долната. Почиствайте първо външните повърхности и след това вътрешние. Четката за зъби се поставя под ъгъл от 45 градуса към венеца, на границата венец/зъб. Вибрирайте на място и след това „изметете“ към устната кухина (навътре). Необходими са няколко повторения на тези движения за всяка зъбна повърхност преди да преминете нататък.

Още един случай при липса на аташирана (прикрепена) гингива в областта на зъб 43:

След лечение
Преди лечение

 

 

 

 

 

Визитка:

Д-р Аника Чолакова – лекар по дентална медицина с насоченост пародонтология.

Работи в дентална клиника “Д-р Иван Чолаков“, адрес: гр. София, ул. 6-ти септември 4, ет. 5    

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

9 Коментари

 • Posted 17.11.2015 22:40
  by Лола Д.

  Здравейте! Тъй като много ме вълнува темата ,относно отдръпването на шийките,бих искала да науча повече за неинвазивния метод с продуктите на GC. Бихте ли ми обяснили как точно действа този метод,от зъболекар или друг специалист се извършва? Аз съм на 26 години и скоро бях на зъболекар,той ме заведе при негов познат-хирург и веднага казаха ,че трябва да ми направят операция ,посредством присадки . Тъй като отдръпването е около 2 мм.,бих искала да зная дали неинвазивният метод би бил подходящ за мен?
  Благодаря Ви предварително!
  Поздрави!

  • Posted 19.11.2015 17:34

   Благодаря за интерса към нашата статия. Най-подходящият метод, с най-добри естетични и дълготрайни резултати е хирургичният, тъй като се коригират морфологията, позицията и дебелината на меките (гингивалните) тъкани. Относно консервативният подход – да препоръчваме го, когато пациентът не може да си позволи финансово оперативният. Все пак този материал на GC представлява фотополимер (това, от което се правят пломби), който не е максимално естетичен както естествените меки тъкани. От гледна точка на оралната хигиена затруднява почистването на плака в съответната област. Този материал трябва регулярно да се почиства и полира при денталния Ви лекар и всъщност е временно справяне с проблема. Препоръчваме хирургичният подход.

   • Posted 08.04.2020 23:45
    by Рокси

    Каква е приблизително цената за операция с дел възстановяване на венците?

 • Posted 15.04.2016 22:23
  by Надежда

  Здравейте, какъв е процеса на възстановяване след операцията, колко време отнема на венеца да оздравее?
  Благодаря Ви

 • Posted 13.07.2016 13:22
  by Tsvetomir

  Бихте ли ми обяснили какво представлява хирургичният подход за възстановяване на венците. Под пълна упойка ли се прави?
  Време за възстановяване след това?
  Цени за зъб или за челюст – колко?

  Лек ден!

 • Posted 07.02.2018 6:51
  by Нели

  Здравейте!
  Бих искала да Ви попитам при парондонтозата какви билки бих могла да използвам за стягане на венците и за избелване на зъбите ?Дентален специалист ми каза ,че имам парондонтоза .Започнах жабурене със смрадлика .Но зъбите ми потъпняха .Вие ,може ли да ми препоръчате нещо ?

  Благодаря Ви !

  Поздрави!

  • Posted 07.02.2018 18:14

   Здравейте Нели,

   Ако имате пародонтално заболяване единствения начин на лечение е поддържането на устната хигиена професионално и лично. Необходими са периодични визити за почистване на зъбния камък и плака + полиране (за отстраняване на налепи). Вашият личен пародонтолог е необходимо да каже през какъв период от време ще се извършват почистванията, както и да обясни детайлно различните методи за поддържане на оралната хигиена вкъщи.

   • Posted 29.01.2019 10:29
    by Христина

    Здравейте, активна ли е все още темата?
    Вълнуватме някой въпроси.Моя стоматолог ми препоръча премахване на зъбен камък,но при мен има отръпване на венеца на предните долни 2-3 зъба ,проблема с повече отдръпване е само на един.Леко се помръдват ( не е нещо сериозно) възможно е да е и втълпение.Въпроса е когато премахна зъбния камък , дали няма да се раьклатят повече, и има ли вероятност да паднат?Зъбния ми камък не е в мн количества, само на тези 3 зъбчета а започнало да слиза надоло.Ще ми се възстановят ли поне малко венците?

 • Posted 26.10.2019 18:59
  by vili

  Бихте ли ми обяснили какво представлява хирургичният подход за възстановяване на венците. Под пълна упойка ли се прави?
  Време за възстановяване след това от мен ли се взима материал или е възможно и друг да е
  Цени за зъб или за челюст

Оставете коментар