Чувствителност на зъбите (свръхчувствителност на дентина)

Що е свръхчувствителност на дентина? Това представлява рязка болка, произхождаща от оголен дентин.
От какво се провокира тя? – промяна в температурата; всмукване и продухване, тактилни и химически стимули, осмотично налягане. Тази болка не се обяснява с налични дефекти или патологични изменения. По последни данни дентинната свръхчувствителност засяга до 57% от общата популация (най-често при пациенти на възраст между 30-40 год.).
Кои зъби най-често страдат от това? – Канини (кучешки зъби) и премолари (предкътници). Проучване от 2002 г. сочи, че половината от 11 000 изследвани споделят със своя дентален лекар за този проблем, а едва половината от тях получават препоръки за лечението му. Преди да се постави тази диагноза (свръхчувствителност на дентина), трябва да се изключат други състояния, свързани със същата симптоматика.
Има ли рискови фактори за тази свръхчувствителност? Да, и това са пародонтално заболяване, гингивална рецесия (отдръпване на венеца в областта на шийката на зъба), парафункции (скърцане и стискане със зъби), киселинна диета, ксеростомия (сухота в устата), избелване на зъбите.
Как да се справим с този проблем? Първо е необходимо да се открият рисковите фактори. Медикаментите, прилагани в тези случаи могат да се използват както в кабинета, така и вкъщи, но винаги след консултация с дентален лекар. Такива са флуоридите, флуорните лакове, реминерализиращите пасти (Tooth Mousse), оксалатите, технологията Pro-argin, препаратите, съдържащи 5% калиев нитрат ( пасти – Sensodyne, Crest Sensitivity Protection; гелове – Relief ACP) и др.

Д-р Фей Голдстеп – статия в “Cosmetic Dentistry”
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар