X-tip (Maillefer) – Интраосална анестезия

Когато традиционните методи за интраорална анестезия не работят, какво може да направим? Защо задавам този въпрос? Скоро имах пациент, който отказа да му поставя проводна анестезия на долен първи молар (кътник), защото от последния път когато са му поставяли този вид анестезия има изтръпване на езика и дискомфорт. Това е една от причините, но има и пациенти, които не желаят да усещат изтръпване в половината си долна челюст, долна устна и език два-три часа, за да се работи върху долен молар. Тогава как може да осигурим комфорт на пациента и на нас без този метод за обезболяване?

На това видео може да видите как се поставя интраосална анестезия на долен молар. Въпреки, че не е традиционен вид анестезия, тя дава ефективен и очакван резултат в редките случаи, когато обезболяването не е оптимално. Областта около желаният за анестизиране зъб се изследва внимателно клинично и радиографски. Задължителна е дезинфекция на мястото на прикрепената гингива, където ще се постави този вид анестезия, за да се предотврати риск от вторична инфекция. Преди поставянето на интраосалната анестезия се поставя контактна и инфилтрационна анестезия. След това се отстранява протективната капачка на X-tip и се перфорира костта (с апикален наклон)  най-често между корените на два молара. Оставя се цилиндъра върху гингивата (като се внимава да не навлезе орална течност през него и да се замърси) и бавно се инфилтрира анестетик през отвора. След това цилиндърът се отстранява внималтено с пинсета. Ефектът от обезболяването е бърз и ефективен.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар