Кариес диагностика на начален кариес – bitewing

Редовните профилактични прегледи при дентален лекар са от основно значение за навременното откриване на кариозни лезии, които изискват лечение с цел предотвратяване на болкови симптоми и други усложнения (пулпити, перидонтити).

Профилактичните посещения целят диагностика на начални кариеси и предилекционни места за тяхното развитие. При установяване на такива се назначава мониторинг или съответно лечение според лекуващия дентален лекар. Инициалните (повърхностни) кариеси засягат само емайла на зъбите. Тяхното лечение е много по-кратко, минимално инвазивно и финансово по-малко обременяващо за пациента.

За диагностициране на повърхностни кариеси е необходим не само клиничен преглед, но и назначаване на допълнителни изследвания (рентгенографски). При съмнение за наличие на инициален кариозен процес в скритите междузъбни пространства се назначава bitewing рентгенография. Установяването на кариеси в толкова начален етап на развитие позволява навременно лечение.

Показания за назначаване на рентгенова снимка bitewing:

  • откриване на начални кариеси
  • моторинг на прогресията на кариозните процеси
  • оценка на съществуващи възстановявания (пломби, корони, овърлеи и т.н.)
  • характеристика на състоянието на пародонта

Откриване на кариес

Това е bitewing рентгенова снимка на пациент в Норадент. Посредством нея нашият екип потвърди съмненията си за начална фаза на развитие на кариеси в междузъбните пространства.

Екипът в Норадент използва висококачествена и иновативна апаратура за допълнителни изследвания. Bitewing е необходим и бърз метод за кариес диагностика в денталния офис.

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар