Честото приемане през деня на големи количества Coca- cola има вредно въздействие върху зъбите. Газираната напитка влияе директно върху емайла на зъбите и го деминерализира. Този вид деминерализация е различна от тази, получена при развитие на кариес. В резултат от действието на газираната напитка се получава ерозиране на повърхностния слой емайл.
Основна съставка на Coca- cola е фосфорната киселина (pH=2,8), а излишното й постъпление в организма води до дефицит на калций.
Coca-cola съдържа захароза, която бактериите (Streptococcus mutans) разграждат до киселини и по този начин в устната кухина се поддържа постоянно ниско ниво на pH (киселинно).
Друга съставка на напитката е карамелът. Той е адхезивен и ретентивен (полепва и се задържа по зъбните повърхности), което го прави силен кариесогенен фактор (създава висок риск за развитие на кариес).
Газираната напитка води до промяна на цвета на зъбите – от жълтеникав до кафяв нюанс.
Начинът, количеството и честотата на прием на подсладената напитка имат голямо значение за здравето на зъбите. Препоръчително е газираната напитка да се изпие наведнъж (не на малки глътки) и по време на основното хранене (не между храненията).