Променя ли се цвета на зъбите? Кой го провокира?

Какво променя цвета на зъбите ни?
– храни
–  напитки – кафе, Кока-Кола, червено вино и др.
–  тютюнопушене
–  зависещи от възрастта дегенеративни промени
–  употреба на лекарства – Тетрациклин
–  флуороза
–  ендодонтско лечение
– генетична промяна на цвета на зъбите

Кои са неблагоприятните ефекти, свързани с употребата на избелвщия гел Nite White?
1. Чувствителност
По-склонни към чувствителност са пациентите с открити корени, дефектни протези, открит дентин, нараняване на оралната тъкан или пародонтит. Някои усещат зъбна чувствителност към студено по време на процедурата, а други изпитват неспецифична чувствителност на зъбите, венците, езика, устните или гърлото. Симптомите изчезват от 1 до 3 дни.
2. Раздразване на венците
Шините могат да причинят раздразване на венеца. Това може да се случи при поставяне на голямо количество от избелващия гел в шините.

 

Как да се справим с чувствителността?
Необходима е консултация с дентален лекар:
– разреждат се процедурите за избелване (през две или три вечери);
– предварително използване на паста за зъби с 5% калиев нитрат (Fluoridex Daily Defense) – начало 2 седмици преди началото на процедурите и до приключването им;
– гел Relief ACP – за намляване на чувствителността;

 

Кога не трябва да провеждаме избелващите процедури?
– бременност, кърмене
– хора, подложени на лечение поради сериозно заболяване – СПИН и др.
– деца под 13 годишна възраст

Препоръчително е по време на избелването на зъбите да не пушите и да не употребявате кафе в чист вид, черен чай и червено вино! Добре е да изчакате поне 24ч. след последната избелваща процедура преди да възстановите навиците си!
Зъбите са естествено по-тъмни в областта на шийките (близо до венеца). Кучешките зъби са анатомично по-тъмни в сравнение с останалите зъби също. Тези места могат да изискват повече време за избелване, отколкото останалата зъбна повърхност и обикнновено остават малко по-тъмни.
Окончателеният отенък на зъбите ще бъде постигнат за около 2 седмици.

Споделете във Facebook:

Оставете коментар