Що е “млечница”?

Задръжането на млечни и въглехидратни остатъци по лигавицата и езика на бебето са предпоставка за подкиселяване на средата (понижаване на pH) и анаеробна среда за развиетие на Candida. Това заболяване се нарича млечница (соор). През първата годинка от живота на детето трябва да се включат основни и много важни орални-хигиенни мерки.

Профилактика – създаване на орално-хигиенен навик у родителите за почистване на оралната лигавица на дедето след всяко кърмене или хранене (особено вечер след последното хранене).

Почистване на устата на бебето – извършва се с чешмяна вода, разредена с кислородна вода в съотношение 1:1 или 1,5%. Майката измива старателно ръцете си, навива марля около пръста си (напоена с този разтвор) и обмива устата на бебето.

Как действа кислородната вода? – Аерира лигавицата ,  увлича хранителните остатъци и микроорганизми и предпазва от натрупване и развитие на Candida.

След пробива на първия зъб почистването на зъбните повърхности продължава по същия начин. Това е грижа на родителите – те обмиват и нежно масажират венците и пробилите първи зъбки. В този период паста за зъби и флуорни разтвори за обмиване не е препоръчително да се използват. Единствено могат да се използват четки с малки главички и меки косми, но само при увереност на родителите.

Кога е времето за първото посещение при дентален лекар? – Краят на първата година.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар