Чопленето на семки – вреди ли на зъбите ни?

Познавате ли някой, който никога не е чоплил печени слънчогледови или тиквени семки? Мисля, че всеки от вас знае отговора на този въпрос. А защо яденето на семки е такава стихия? Като че ли монотонността и еднообразието на процедурата успокоява нервите ни. Това може би е вид психотерапия за нас. А вредни ли са за зъбите? Да, вредни са, тъй като разрушават емайла. След перманентно ядене на семки по режещия ръб на зъбите, с които се отхапва семката, се образуват дефекти с точно определена V – образна форма. Тогава зъбния емайл се нарушава. Има дори проведени изследвания, които доказват връзка между количеството и продължителността на ядене на семки и действието им върху зъбите. Обособени са три класа в зависимост от размера на дефекта в зъба – I клас (до 1,5мм.), II клас (от 1,5 до 3,5мм), III клас – (от 3,5 до 5,5мм.). А нарушава ли се естетиката? Разбира се, позитивен е отговорът и на този въпрос. Кой би харесал усмивката си с такива дефекти по зъбите?
А може ли да бъде коригиран режещия ръб на зъбите с този вид дефекти? Да, с помощта на композитни материали и ,разбира се, уменията на денталния лекар.

I-ви клас дефектIII-ти клас дефектII-ри клас дефект

 

 

 

 

Честота на класовете дефекти:

Споделете във Facebook:

Оставете коментар