Пациентите с психични разтройства – по-предразположени към дентални заболявания

След повече от 20 изследвания от Европа, Азия и САЩ, учените от Университета в Куинсланд установили, че при пациенти с тежки умствени нарушения съществува 3 пъти по-голям риск да изгубят зъбите си.
При пациенти с ментални разтройства се наблюдава по-голям процент на развитие на кариес. Доказано е, че пациентите с психични проблеми не спазват добра устана хигиена, поради страх, фобии или просто недостиг на средства. Освен това медикаменти като антидепресанти и транквилизатори могат да доведат до намаляване на слюноотделянето и до ксеростомия (сухота в устата), което от своя страна води до натрупване на по-голямо количество зъбна плака и развитие на кариеси.
Изследвания пък от Германия сочат, че 40% от европейците страдат от някакъв вид душевно заболяване (тревожност, безсъние, депресия и др.). От друга страна заболяванията на зъбите също могат да доведат до психични проблеми като социална фобия, причинена от неестетичен вид на зъбите или лош дъх.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар