Как да се грижим за устната хигиена на бебето преди пробива на зъбките му?

ЦЕЛ – Профилактика срещу заболяването “млечница” (задръжка на млечни и въглехидратни остатъци по лигавицата и езика, които са предпоставка за анаеробна среда и развитие на Candida).

  • Създаване на орално-хигиенен навик в родителите за почистване на оралната лигавица след кърмене или хранене, особено вечер след последното хранене.

Почистването  се извършва с памуче или марля, завита около пръста на майката, напоена с вода или кислородна вода 1,5%.

  • След пробива на първите зъбки (най-често долните резци), се почистват отново зъбните повърхности и венците (обмиване и масажиране).

– използват се четки с малки главички и меки косми;
– не се използват пасти за зъби;
не трябва да се допуска: често хранене (включително мляко и кърма); заспиване на бебето по време на кърмене; приспиване чрез шише мляко; даване на  подсладена вода; смучене на подсладен с мед биберон;

  • Краят на първата година е времето за посещение при дентален лекар. Тогава се извършва консултация с него относно приема на Зимафлуор, който се използва за профилактика на зъбния кариес. Така се доставя флуор на зъбките и те стават по-трудно податливи на кариеси. Процесът започва преди зъбките да са пробили.Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар