Как да разберем скърцаме ли със зъби? И как да се справим с това?

Повечето хора дори не знаят, че имат този проблем. Според проучвания в САЩ се смята, че от 30 до 40 млн. деца и възрастни страдат от бруксизъм. Бруксизъм ( феномен на Кароли ) се наричат периодично възникващите съкращения на дъвкателните мускули, които са съпроводени със стискане и скърцане на зъбите.

Някои хора стискат със зъби докато спят ( nocturnal bruxism=sleep – related bruxism ), а други стискат и скърцат със зъби през деня. За основен етиологичен фактор се смята стресът. Той може да се провокира както от негативни ( загуба на любим човек, на работа и др. ) така и от позитивни ( раждане на бебе, нова работа и др.) събития. Скърцането със зъби може да е симптом на определено заболяване. То може да е и страничен ефект от приема на някои медикаменти ( Prozac, Zoloft – за лечение на депресивни състояния ) или дори провокирано от тревожни състояния.

Как да разберем стискаме ли зъби докато спим? Симптоми:

– главоболие след събуждане сутрин

– затруднено и болезнено отваряне на устата сутрин

– продължителна болка в лицето

– счупени пломби, повреждане на керамичното покритие на наличните в устата конструкции

– изтриване на повърхностния слой на зъба ( емайл ), до оголване на дентин

– болка в долночелюстната става и дъвкателните мускули

– възпаление на венците ( гингивит )

– скърцащ звук, който чува спящия до вас човек

Бруксизмът може да доведе до значително абразио ( изтриване) на зъбите, което причинява чувствителност при прием на студено или топло. Трябва да се знае, че налягането, упражнявано върху зъбите при скърцане, е от 150 до 180кг, т.е. шест пъти по-силно, отколкото при дъвчене на храната.

Как да решим проблема?

Първо трябва да разберем причина, която провокира бруксизма. Лечението се започва с консултация при невролог и специалист по вътрешни болести, за да се въздейства върху първопричините.

Лечението, което денталният лекар провежда включва използването по време на сън на оклузални шини, изработени от еластичен и прозрачен материал. Те се изработват индивидуално за всеки пациент като е необходимо взимането на отпечатъци от горна и долна челюст. Тази шина предпазва зъбите от изтриване и води до придобиване на нов рефлекс след редовното й  носене. Механизмът на нейното действие се основава на промяна в мускулния тонус чрез леко повишаване височината на захапката. С течение на времето, при редовно поставяне, последното може да премахне вредния навик. Повечето видове шини се изработват на горна челюст ( изключение правят пациенти, при които се провежда успоредно и ортодонтско лечение), не обхващат небцето и не пречат при интензивно дишане. Понякога за болките в ставата след направата на шини може да се направи един курс с противовъзпалително лекарство и миорелаксант, назначени след преглед.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар