Защо е необходимо да почистваме зъбите си с конец?

Почистването с конец е необходимо да се извършва регулярно, тъй като четката за зъби не може да достигне до междузъбните пространства ( най-честото инициално място за развитие на кариес ).

Почистването с четка и след това прецизно с конец премахва плаката, която се натрупва и по-късно калцифицира като се образува зъбен камък. Плаката оставена да се развива в тези зони може да предизвика: развитие на кариес, гингивит, пародонтит или лош дъх. Тук образно е представено обитаването на бактериите в междузъбното пространство.
Съществуват различни видове конци (floss): навосъчени ( waxed ),  ненавосъчени ( unwaxed ), с аромат, без аромат, на ролка, конец за мостове и брекети ( Superfloss ).

                                                       Стъпки как да почиститм зъбите си с конец:
1. Откъснете парче от конеца с дължина около 30 – 40 см; увийте леко около средните си пръсти;
2. Опънете конеца с показалците;
3. Внимателно плъзнете конеца между зъбите, докато преодолеете контакта между зъбите и достигнете линията на венеца;
4. Внимателно плъзгайте конеца по повърхността и на двата зъба нагоре и надолу, като влизате в

Dental floss

подвенечното пространство; след това изтеглете конеца от междузъбното пространство;

По този начин се почистват всички междузъбни пространства, като във всяко

пространство е необходимо да се влиза с чиста част от конеца. Ако има места където не може да с

Dental floss

е  влезе или конеца се къса може би се касае за неточни пломби или корони. Когато разстоянието между два зъба е по-голямо ( няма

контакт между тях ) е препоръчително да се използват интердентални четки ( мездузъбни четки ). Тези четки са подходящи и за пациенти с ортодонтски апарати.

От каква възраст да започнем да обучаваме детето си да почиства зъбките си с конец?

  • обучението и използването им трябва да започне още в предучилищната възраст ( при временните зъбки тДържател за конец за зъбиесни контакти между зъбките най-често има в зоната на последните зъби и точно там трябва да се използват конците ); използват се конци със или без държател;
  • след 6 – 7 годишна възраст детето трябва да изгради навик в почистването за зъбките си, който се превръща в модел за орално – здравно поведение, след като детстството отмине;

Честота на ползване на конци за зъби: при малки деца – 1 – 2 пъти седмично

           при възрастни – 1 – 2 пъти дневно
Редовното миене на зъбите с четка и паста и почистването им с конец ще запази по-дълго време зъбите и венците Ви здрави.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар