Лечение на множествен кариес при дете на 4 години – клиничен случай

Кариесът на временните (млечните) зъби при деца може да причини, както болка и затруднено хранене, така и смущение в говорната и естетичната функция. Малките ни пациенти също се интересуват от това  как изглеждат и как са възприемани от своите връстници. Поради тази причина често множественото засягане на предните зъби от кариозно заболяване причинява физически и психологически дискомфорт при децата. 

Представяме ви клиничен случай на дете на 4 години със сериозна деструкция на всички горни фронталани (предни) зъби.

От анамнезата, снета от майката, се съобщава за чест прием на плодови сокове от кутии и прясно мляко, съпроводено от компромисна хигиена. Родителите споделят още, че зъбите са започнали рязко да се разрушават и ‘разпадат’ без детето да е изпитвало болка. Малкият пациент е имал затруднение в изговарянето на множество звуци, поради сериозната зъбна деструкция.

Физиологичната смяна на горните млечни резци става между 6 и 7 годишна възраст, което налага запазването и лечението им. Липсата на намеса може да доведе до засягане на зародишите на постоянните зъби, проблеми в пробива им и ортодонтски смущения.

Направена е предварителна сегментна (малка) рентгенова снимка, за да се оцени големината на разрушенията, вероятността от засягане на пулпата (нервните и кръвоносните съдове) на зъбите, степента на резорбция (стопяване) на корените на временните зъби и възможностите за тяхното възстановяване.

Лечението на множествения кариес на млечните зъби е проведено в 4 отделни посещения. Поставена е локална (местна) упойка след предварително направено тестуване срещу алергии. Проведено е кореново лечение на 3 от 4-те засегнати резеца. Зъбите са изградени с висококачествен композитен материал. Резултатът е следният:

След
След
Преди
Преди

 

 

 

 

Всички интервениции са абсолютно безболезнени за детето. Освен това малкият пациент през цялото време гледа филмче и се забавлява, а понякога дори успява и да подремне 🙂

дете при зъболекар

Когато децата се доверят на своите зъболекари, те се чувстват защитени и не се страхуват от предстоящото лечение. Процесът на изграждане на доверие между малките пациенти и специалистите в Норадент е от основно значение за бъдещия успех на всеки един етап от лечението.

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

1 Коментар

  • Posted 26.08.2023 12:56
    by Др. Енчев

    Изглежда сложно, но сътрудничеството между зъболекаря, родителите и малкото дете, както и спазването на най-добрите практики по устна грижа и здравословен начин на живот, могат да доведат до успешното лечение на множествен кариес при дете на 4 години.

    Бравo 🦷🦷🦷🦷✨

Оставете коментар